#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální úhradové podmínky duálního inhibitoru IL-4/IL-13 dupilumabu

4. 3. 2024

Biologikum dupilumab je schváleno pro léčbu několika onemocnění se zánětem typu 2. Jaká je současná úhradová situace v zásadních indikacích? Shrnujeme v následujícím stručném přehledu.

Duální působení dupilumabu

Mechanismus účinku dupilumabu spočívá v inhibici signální dráhy interleukinů (IL) 4 a 13, které představují hlavní hnací faktory zánětlivého onemocnění typu 2 (eozinofilního zánětu) u člověka. Tento duální inhibitor vede blokádou dráhy IL-4/IL-13 k poklesu mediátorů zánětu typu 2.

Subkutánně administrovaný dupilumab je v současné době schválený v několika indikacích zahrnujících onemocnění dýchacích cest (bronchiální astma, chronická rinosinusitida s nosní polypózou /CRSwNP/), dermatologické obtíže (atopická dermatitida /AD/, prurigo nodularis /PN/) a chronické zánětlivé onemocnění jícnu – eozinofilní ezofagitidu (EoE).

Nově je léčba astmatu a CRSwNP dupilumabem hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění za následujících podmínek.

  

Astma 

Dupilumab je hrazen dospělým a dospívajícím pacientům od 12 let věku s těžkým refrakterním astmatem se zánětem typu 2 (eozinofilním), kteří jsou nekuřáci a mají v průběhu 12 měsíců před zahájením léčby dokumentováno:

a) nejméně 300 eozinofilů/μl periferní krve nebo FeNO ≥ 25 ppb a v obou případech mají dokumentované nejméně 2 těžké exacerbace astmatu v průběhu 12 měsíců před zahájením léčby navzdory vysokým denním dávkám inhalačních kortikosteroidů a přidané udržovací léčbě

nebo

b) nejméně 150 eozinofilů/μl periferní krve nebo FeNO ≥ 25 ppb a v obou případech pacienti užívají perorální kortikosteroidy v dávce ekvivalentní nejméně 5 mg prednisonu denně po dobu alespoň 6 měsíců před zahájením léčby.

Pro splnění úhradových podmínek je nutné mít zdokumentovanou proběhlou těžkou exacerbaci návštěvou zdravotnického zařízení v jejím průběhu, a to i v případě podání či navýšení systémové kortikoterapie dle domácího léčebného plánu. Pouhá informace o proběhlé exacerbaci není dostatečná.

Hodnocení účinnosti terapie

Terapie dupilumabem má být vyhodnocována každých 12 měsíců. Pokud nedojde ke klinicky významnému snížení dávek perorálních kortikosteroidů při udržení nebo zlepšení kontroly astmatu, léčbu je třeba ukončit. Dále se sleduje počet těžkých exacerbací, a to u pacientů s ≥ 4 těžkými záchvaty astmatu v průběhu 12 měsíců před zahájením léčby navzdory vysokým dávkám inhalačních kortikosteroidů a přidané udržovací léčbě. Pokud u těchto pacientů nedojde k poklesu počtu těžkých exacerbací alespoň o 50 %, má být léčba rovněž ukončena.

   

CRSwNP

Dupilumab je nově hrazen jako přídatná terapie k intranazálním kortikosteroidům u dospělých s těžkou chronickou rinosinusitidou s oboustrannými nosními polypy a po předchozím endoskopickém sinonazálním chirurgickém výkonu (pokud není kontraindikovaný) a nebo při nedostatečné účinnosti či kontraindikaci systémových kortikosteroidů.

Hodnocení účinnosti terapie

Úspěšnost terapie se pravidelně vyhodnocuje, a to po prvních 24 týdnech a poté minimálně každých 24 týdnů.

Na základě sledování úspěšnosti má být léčba ukončena v případech nedostatečné odpovědi (definované jako nedosažení redukce SNOT-22 o ≥ 8,9 bodu a redukce skóre nosních polypů /NPS/ nejméně o 1 v týdnu 24 v porovnání s výchozím stavem), při zhoršení skóre SNOT-22 o ≥ 9 bodů nebo skóre NPS při 2 po sobě následujících kontrolách v rozmezí 24 týdnů, při výskytu nezvládnutelných nežádoucích účinků nebo při nedostatečné adherenci pacienta.

Z prostředků veřejného zdravotního pojištění je hrazeno po 24. týdnu léčby 1 podání za 4 týdny.

   

Atopická dermatitida

Dupilumab je nadále hrazen dospělým pacientům s těžkou AD po selhání alespoň 1 z modalit konvenční systémové imunoterapie (kromě kortikosteroidů) nebo pacientům s intolerancí či kontraindikací systémové terapie.

Hrazen je rovněž u dětských a dospívajících pacientů s těžkou formou AD, u kterých maximalizovaná lokální terapie a dostupné modality jako fototerapie či balneoterapie nevedly ke kontrole onemocnění. Předplněné pero je hrazeno ve věkové skupině 12–18 let a předplněná injekční stříkačka ve věkové skupině 6–18 let.

Hodnocení účinnosti terapie

U dětí i dospělých pacientů se úspěšnost léčby vyhodnotí po 16 a 24 týdnech od jejího zahájení a poté nejméně po každých 24 týdnech. K ukončení se přistupuje v případech nedosažení nejméně EASI-50 v 16. týdnu nebo nedosažení nejméně EASI-75 ve 24. týdnu, v případě výskytu nezvládnutelných nežádoucích účinků, při nedostatečné adherenci k terapii nebo při poklesu účinnosti pod EASI-50 při 2 po sobě následujících kontrolách.

U již léčených dospívajících pacientů pokračuje léčba dupilumabem po dovršení 18 let věku bez podmínky předchozí konvenční systémové terapie.

   

(lexi)

Zdroje:
1. Arenberger P. Dupilumab. Remedia 2018; 28 (6): 570–575.
2. Správní řízení SUKLS161445/2022. Státní ústav pro kontrolu léčiv, 25. 9. 2023. 
3. SPC Dupixent. Dostupné na: www.ema.europa.eu/cs/documents/product-information/dupixent-epar-product-information_cs.pdf



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Otorinolaryngologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#