#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podávání inhibitorů RAAS u českých pacientů se srdečním selháním v reálné praxi

24. 10. 2022

Dílčí analýza dat z celostátního registru hrazené zdravotní péče věnovaná epidemiologii srdečního selhání v Česku ukázala, jak byly v reálné praxi v letech 2012–2018 u pacientů s tímto onemocněním využívány inhibitory renin-angiotenzin-aldosteronového systému (RAAS), tj. inhibitory angiotenzinkonvertázy (ACEi), blokátory receptorů AT1 pro angiotenzin II (ARBs, sartany) a inhibitory angiotenzinového receptoru a neprilysinu (ARNI).

Účel a cíl analýzy

Inhibitory RAAS prodlužují přežití pacientů se srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí. Sakubitril/valsartan ze skupiny ARNI prokázal snížení mortality a rizika hospitalizace pro srdeční selhání v porovnání s enalaprilem. Cílem autorů citované analýzy bylo zjistit, jak se tyto důkazy promítly do reálné klinické praxe. Rozhodli se zhodnotit využívání jednotlivých přípravků z těchto lékových tříd u pacientů se srdečním selháním v celém Česku v posledních letech a porovnat jej s aktuálními doporučenými postupy pro léčbu srdečního selhání.

Výsledky pro rok 2018

Dle retrospektivní observační analýzy žilo v Česku v roce 2018 celkem 285 745 osob se srdečním selháním a z nich 76,7 % užívalo v tomto roce ACEi/ARBs. Když se autoři zaměřili na data těch, kteří v roce 2018 podstoupili lékařský zákrok nebo vyšetření v souvislosti s kódem diagnózy I50.x dle Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-10), zjistili, že ACEi/ARBs užívalo 88,6 % těchto pacientů.

Z ACEi byly u pacientů se srdečním selháním v roce 2018 nejčastěji předepisovány ramipril (17,5 %) a perindopril (15,5 %). Nejčastěji předepisovanými ARBs u pacientů se srdečním selháním byly telmisartan (6,5 %) a losartan (4,9 %). V necelé čtvrtině případů byly ACEi/ARBs předepsány ve fixní kombinaci s jiným léčivem. ARNI začaly být předepisovány od roku 2017, kdy je užívalo 0,2 % pacientů se srdečním selháním, a toto číslo vzrostlo na 1 % v roce 2018.

Shrnutí a závěr

Celostátní data odpovídají zjištěním z jednotlivých oblastních registrů zaměřených na srdeční selhání. Dokládají také dobrý propis aktuálních doporučení pro léčbu srdečního selhání do české klinické praxe. Nejpoužívanějšími ACEi u pacientů se srdečním selháním zůstaly od roku 2012 do roku 2018 ramipril a perindopril, nejpředepisovanějším sartanem u těchto nemocných se stal telmisartan, následovaný losartanem (oproti roku 2012, kdy bylo pořadí těchto 2 ARBs obrácené). Od roku 2017 se začínají v léčbě srdečního selhání uplatňovat ARNI, jejichž míra preskripce dále stoupá.

(zza)

Zdroj: Aiglová R., Táborský M., Lazarová M. et al. Angiotensin-converting enzyme inhibitors, angiotensin-II-receptor antagonists and angiotensin-receptor blocker/neprilysin inhibitor utilization in heart failure patients: sub-analysis of a nation-wide population-based study in the Czech Republic. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub 2022 Sep; 166 (3): 322−327, doi: 10.5507/bp.2021.035. 



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#