#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Jana Zárubová: Zkušenosti s bukálním midazolamem v reálné praxi jsou pozitivní a dokážeme výrazně zlepšit kvalitu života pacientů

21. 2. 2024

Nedávno se objevil jako alternativa k tradičnímu rektálně podávanému diazepamu pro zastavení dlouhotrvajících konvulzivních záchvatů u pacientů s epilepsií. Co jim tedy dokáže nabídnout bukální midazolam a jak se osvědčil v reálné praxi, popisuje MUDr. Jana Zárubová z Neurologické kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze.

   

Pro jaké případy je bukální midazolam určen?

Zastavuje epileptické záchvaty a slouží k léčbě dlouhotrvajících akutních konvulzivních záchvatů.

U koho je tedy indikovaný?

Je určen kojencům, batolatům, dětem a dospívajícím – tedy pacientům od 3 měsíců do 18 let věku. Přípravek smí používat rodiče/pečovatelé, pouze pokud byla u pacienta diagnostikována epilepsie. U dospělých lze bukální midazolam použít v případě, kdy nelze aplikovat a/nebo nebyl dostatečně účinný rektální diazepam.

Dle § 8 odst. 4 zákona o léčivech není jiný registrovaný lék potřebných vlastností t. č. na českém trhu dostupný. Pacient musí být informován, komu je orální roztok bukálně aplikovaného midazolamu dle SPC indikovaný a k čemu je určen a že existuje doporučení k jeho použití i u dospělých. Předpokladem jeho předepsání je také, že pacienti s postupem a navrhovanou léčbou souhlasí.

Jaké jsou jeho hlavní výhody oproti tradičně předepisovanému rektálně podávanému diazepamu?

Spočívají ve snadné aplikaci, rychlejším nástupu účinku a krátkém útlumu po aplikaci. Nespornou výhodou je i jeho společensky přijatelná forma aplikace do úst oproti dehonestující a sociálně nepřijatelné formě aplikace do konečníku, zejména na veřejnosti.

Je srovnatelně účinný jako rektální diazepam? Na základě kterých důkazů lze tyto závěry učinit?

Podle práce, kterou publikovali McIntyre et al. v časopisu Lancet (Safety and efficacy of buccal midazolam versus rectal diazepam for emergency treatment of seizures in children: a randomised controlled trial), zastavil bukální midazolam záchvat do 8 minut, zatímco rektální diazepam byl účinný až za 15 minut.

Dle SPC má účinek bukálního midazolamu nastoupit do 10 minut. Z mé klinické praxe vyplývá, že zpravidla nastupuje do 3–5 minut.

Se kterými běžnými nežádoucími účinky je při jeho použití třeba počítat?

Za nejčastější nežádoucí účinek této léčby jsou pokládány útlum a spavost. Tyto klinické projevy však nastávají i po proběhlém epileptickém záchvatu s křečemi. Je tedy obtížné odlišit, nakolik jsou důsledkem aplikace bukálního midazolamu a nakolik součástí pozáchvatové alterace.

Jak vypadá aplikace bukálního midazolamu?

Ve formě roztoku je připraven k podání v aplikátoru. Podávající ho vyjme z plastové tuby a sejme uzávěr. Lék je určen k podání do úst, do prostoru mezi dásní a tváří, kam se pomalu aplikuje.

Dostávají k jeho aplikaci pacienti a jejich pečovatelé instruktáž? Pokud ano, kdo jim ji dává?

Pacienti, jejich blízcí a pečovatelé jsou k podání léčiva zpravidla instruováni lékařem, který ho předepisuje. Podrobné informace jsou obsaženy i v jeho v příbalové informaci. K dispozici je rovněž instruktážní video.

Kdo může bukální midazolam předepsat?

Preskripce bukálního midazolamu je omezena na neurology a dětské neurology.

Jaké jsou s bukálním midazolamem dosavadní zkušenosti z praxe u nás i v zahraničí? Odpovídá jeho využití lépe tomu, co víme o prolongovaných akutních konvulzivních záchvatech u dětí a dospívajících a o tom, jak obvykle probíhají?

Mohu potvrdit, že zkušenosti z klinické praxe jsou pozitivní. Bukální midazolam zastavuje riziko poškození mozku, přidružených poranění a poškození. Díky jeho použití lze situaci zvládnout bez transportu do zdravotnického zařízení. Zvyšuje také kvalitu života pacienta a jeho blízkých a umožňuje s epilepsií cestovat, chodit na kulturní a jiné akce.

  

Kristýna Poulová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Neurologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#