#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metformin s prodlouženým uvolňováním v léčbě prediabetu

2. 11. 2022

Přínos metforminu v prevenci rozvoje diabetu u osob s prediabetem byl prokázán v klinických studiích. Tyto studie však hodnotily metformin s okamžitým uvolněním, nikoliv jeho formu s prodlouženým uvolňováním (XR). Důležité jsou proto v této souvislosti například i níže prezentované výsledky observační studie, která proběhla na polských a maďarských pracovištích a ověřovala účinnost a bezpečnost metforminu XR u pacientů s prediabetem. Je však třeba současně dodat, že v naší zemi zatím žádný lék s touto účinnou látkou nemá schválenou indikaci pro terapii pacientů s prediabetem

Prediabetes – definice a léčba

Prediabetes je charakterizován zvýšením glykemických ukazatelů, které ještě nesplňují definici diabetu. Jeho přítomnost je spojena s vysokým rizikem rozvoje diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Podle guidelines Americké diabetologické společnosti (ADA) je prediabetes definován jako hladina glykovaného hemoglobinu (HbA1c) 39–47 mmol/mol, glykémie nalačno (FPG) 5,6–6,9 mmol/l nebo glykémie po 2 hodinách při orálním glukózovém tolerančním testu (oGTT) 7,8–11,1 mmol/l (tj. porušená tolerance glukózy − IGT).

U všech jedinců s prediabetem je doporučena úprava životního stylu (dieta, pohybová aktivita a snížení nadváhy). Prokázán byl i přínos farmakoterapie. V Diabetes Prevention Program (DPP) a dalších randomizovaných studiích metformin snížil riziko rozvoje diabetu u osob se zvýšenou FPG nebo s IGT. Jednalo se ovšem o metformin s okamžitým uvolněním.

Observační studie s metforminem XR u prediabetu

Maďarští a polští autoři proto provedli studii, ve které hodnotili účinnost a bezpečnost metforminu XR v dávce 1000–1500 mg 1× denně u dospělých osob s prediabetem. Jednalo se o prospektivní otevřenou observační studii. Primárním sledovaným parametrem byl podíl pacientů s dosažením FPG < 5,6 mmol/l po 12 týdnech léčby. Hlavním sekundárním sledovaným parametrem byl podíl pacientů s normalizací HbA1c (< 38,8 mmol/mol) po 12 týdnech léčby.

Hodnocená populace

Zařazeno bylo 686 osob (na 22 pracovištích v Polsku a 9 v Maďarsku). Průměrný věk sledovaných činil 60 let, průměrný body mass index (BMI) 30,6 kg/m2 a průměrná délka trvání prediabetu 1,2 měsíce. Zhruba 65 % zařazených mělo současně hypertenzi, 46 % dyslipidémii, 6 % ischemickou chorobu srdeční (ICHS) a 3 % fibrilaci síní (FiS). Diagnóza prediabetu byla důvodem zvýšení pohybové aktivity u 26 % a úpravy stravy u 40 % pacientů.

Účinnost léčby

Průměrná dávka metforminu XR činila 1000 mg/den. Vstupní FPG dosahovala 6,2 mmol/l a v průběhu 12 týdnů užívání metforminu XR se snížila o 0,55 mmol/l. Hladina glykémie se normalizovala u 43 % sledovaných. Prediktory nedosažení normalizace FPG byly vyšší věk, vyšší BMI, nedodržování diety a konzumace alkoholu. Hladina HbA1c při vstupu do studie a po 12 týdnech byla známá u 129 pacientů, přičemž k její normalizaci došlo během 12 týdnů užívání metforminu XR v polovině případů.

Bezpečnostní profil

Metformin byl dobře snášen. Nejčastější nežádoucí příhody byly podle očekávání gastrointestinální a všechny odezněly. Adherence k léčbě byla u 84 % pacientů vynikající a u 7 % dobrá.

Závěr

Metformin XR normalizoval FPG zhruba u 2/5 osob s prediabetem. Tyto výsledky zjištěné v reálné praxi potvrzují přínos metforminu v léčbě prediabetu.

(zza)

Zdroj: Hostalek U., Zilahi Z. Observational study of the efficacy of prolonged-release metformin in people with prediabetes. Curr Med Res Opin 2020; 36 (3): 397−401, doi: 10.1080/03007995.2019.1700360.



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#