#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je u dětí s diabetem 2. typu univerzálním fenotypem obezita?

19. 4. 2023

Jaká je globální prevalence obezity u dětí a dospívajících, kteří trpí diabetem mellitem 2. typu (DM2)? Má výskyt obezity při DM2 v pediatrickém věku spojitost s pohlavím či rasou? A jak souvisí obezita u DM2 do 18 let věku s glykemickou kompenzací a dyslipidémií? I na tyto otázky se pokusili odpovědět kanadští autoři, kteří se ve svém recentně publikovaném systematickém přehledu a metaanalýze zabývali řadou otázek spojených právě s dětskou obezitou.

Kámen úrazu – neznámá prevalence obezity u dětí s DM2

Výskyt pediatrické obezity je závažný zdravotní problém, přitom stále globálně narůstá. I u dětí a dospívajících – podobně jako u dospělých – je s obezitou spojené vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu a často i zvýšené kardiovaskulární (KV) riziko. U dětí navíc DM2 představuje agresivní onemocnění, jehož léčba ve vysoké míře selhává, a objevují se časné komorbidity a komplikace včetně nealkoholového ztučnění jater (NAFL), dyslipidémie, syndromu polycystických ovarií či nefropatie.

Komplex faktorů uplatňujících se v patogenezi rozvoje DM2 před 18. rokem věku ještě není plně definován a kamenem úrazu je také neznámá prevalence obezity v pediatrické populaci s DM2. Autoři citované práce upozorňují na možnost zkreslení daného tím, že pouze u dětí s obezitou je proveden screening a následně diagnostikován DM2. Není-li obezita univerzálním fenotypem této nemoci, mohou existovat děti s tělesnou hmotností v referenčním rozmezí, které mají DM2 zapříčiněný jinými faktory než obezitou. To by pak mohlo mít vliv na léčbu a její výsledky. Odhad prevalence obezity v populaci dětí s DM2 také může mít významný dopad na doporučení pro screening tohoto onemocnění. 

Hodnocené studie a analyzované parametry

Cílem systematického přehledu a metaanalýzy bylo vyhodnotit globální prevalenci obezity u dětí a adolescentů s DM2 a posoudit případnou asociaci obezity v této populaci s pohlavím a rasou. Dále byla hodnocena spojitost obezity s metabolickým profilem souvisejícím s DM2, včetně glykemické kompenzace a homeostázy lipidů. Za tímto účelem autoři využili jako zdroje informací práce z databází MEDLINE, Embase, CINAHL, Cochrane Library a Web of Science publikované do 16. června 2022. Z nich vybírali observační studie zabývající se prevalencí obezity u pacientů s pediatrickým diabetem 2. typu, kterých se účastnilo alespoň 10 probandů. Podle doporučeného postupu pro metaanalýzy observačních studií v epidemiologii provedli 2 nezávislí recenzenti extrakci dat, posoudili riziko zkreslení a úroveň důkazů. Metaanalýza byla koncipována s využitím modelu náhodných efektů. 

Primárním sledovaným parametrem byla sdružená prevalence obezity u dětí s DM2. Sekundární sledované parametry zahrnovaly sdruženou prevalenci obezity podle pohlaví a rasy a souvislost mezi obezitou, glykemickou kompenzací a dyslipidémií.

Výsledná zjištění 

Do finální metaanalýzy bylo zahrnuto 53 prací čítajících 8942 probandů:

  • Celková prevalence obezity mezi pediatrickými pacienty s diabetem 2. typu v nich činila 75,27 % (95% interval spolehlivosti [CI] 70,47–79,78 %) a prevalence obezity v době stanovení diagnózy DM2 (u 4688 účastníků 30 studií) 77,24 % (95% CI 70,55–83,34 %).
  • U chlapců s DM2 byla zjištěna vyšší prevalence obezity (78,65 %) než u dívek s DM2 (59,2 %, poměr šancí [OR] 2,10; 95% CI 1,33–3,31).
  • Z hlediska etnické příslušnosti měli nejnižší prevalenci obezity asijské děti a dospívající s DM2 (64,50 %; 95% CI 53,28–74,99 %) a nejvyšší prevalence obezity byla pozorována v bělošské pediatrické populaci s DM2 (89,86 %; 95% CI 71,50–99,74 %).
  • Prevalence nadváhy uváděná v jednotlivých studiích činila 0–43,4 %.
  • Při hodnocení glykemické kompenzace a dyslipidémie byla zjištěna vysoká heterogenita napříč studiemi. Hladina HbA1c se pohybovala od 4,5 do 12,6 % (25,7–114,2 mmol/mol) a metaregresní analýza neukázala významnou korelaci mezi výskytem obezity a hladinou HbA1c. Také rozpětí prevalence dyslipidémie ve 31 studiích bylo široké 4,0–87,5 %. V metaregresní analýze byla zjištěna souvislost mezi obezitou a nízkou hladinou HDL cholesterolu.

Závěr a diskuse

Autoři konstatovali, že podle uvedeného systematického přehledu literatury a metaanalýzy studií není obezita u dětí s diabetem 2. typu univerzálním fenotypem. Upozornili proto, že je potřeba provést další studie, které by pomohly osvětlit případnou roli obezity a jiných mechanismů v patogenezi DM2 u pediatrické populace. „Ačkoliv obezita byla v této studii důležitým rizikovým faktorem pro rozvoj DM2 u dětí, nebyla přítomná u všech pacientů s DM2. Z hlediska screeningu a diagnózy DM2 lze obezitu považovat za rizikový faktor, ale nikoliv za předpoklad pro screening, jsou-li přítomné jiné rizikové faktory. Pochopení příčin DM2 u dětí bez obezity je zásadní pro definování etiologie jejich diabetu a vytvoření účinných strategií managementu této kohorty. K vyhodnocení příčin asociací pohlaví, rasy a etnicity u diabetu s obezitou a prozkoumání dalších faktorů, jež mohou ovlivnit riziko vzniku DM2 u dětí, je zapotřebí další výzkum,“ uzavírají svá dosavadní zjištění.

(esr)

Zdroj: Cioana M., Deng J., Nadarajah A. et al. The prevalence of obesity among children with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. JAMA Netw Open 2022 Dec 1; 5 (12): e2247186, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.47186.



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#