#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se změní tělesná hmotnost a parametry metabolismu u pacientů poprvé hospitalizovaných pro psychózu?

24. 11. 2023

Nejčastější příčinou úmrtí u pacientů se schizofrenií jsou kardiovaskulární choroby, které úzce souvisejí s obezitou, respektive metabolickým syndromem. Níže prezentovaná studie zkoumala změny tělesné hmotnosti a parametrů metabolismu během první hospitalizace těchto pacientů.

Metodika studie a sledovaná populace

Do prospektivní observační studie bylo mezi lety 2016 a 2021 zařazeno celkem 173 pacientů poprvé hospitalizovaných pro schizofrenii (MKN F20) nebo akutní a přechodnou psychotickou poruchu (MKN F23) diagnostikovanou před méně než 24 měsíci na jednom z 10 psychiatrických oddělení v Česku a 204 jedinců bez psychiatrického onemocnění v anamnéze (kontrolní skupina). Všichni účastníci byli ve věku 18–35 let, celkem 61 nemocných s psychózou bylo bez chronické psychiatrické medikace. Během hospitalizace byly sledovány tělesná hmotnost, BMI, metabolické parametry (mimo jiné hladina hormonů tvořených štítnou žlázou a prolaktinu nebo lipidogram) a expozice antipsychotikům.

Výsledky

U pacientů s psychiatrickým onemocněním došlo během hospitalizace o délce průměrně 44,6 dne k nárůstu tělesné hmotnosti v průměru o 3,46 ± 7,81 kg, respektive BMI o 0,97 ± 2,26 kg/m2. Podíl osob s nadváhou, respektive obezitou vzrostl nesignifikantně z 18,3 %, resp. 7,3 % na 24,3 %, resp. 8,5 %.

Vyšší expozice (kumulativní i průměrná denní dávka) klozapinu, olanzapinu a kvetiapinu byla spojená s nárůstem BMI, ale pouze u pacientů s ideální tělesnou hmotností nebo podváhou podle výchozího BMI. U „méně rizikových“ antipsychotik, například haloperidolu, levopromazinu, amisulpridu či risperidonu, nebyl tento trend pozorován.

Užívání antipsychotik nesouviselo přímo se změnou metabolických markerů, ale vyšší hodnoty BMI byly asociované s vyšší hladinou triglyceridů a tyreotropního hormonu a nižší hladinou HDL.

Závěr

Výsledky výše popsané studie naznačují, že u nemocných s psychózou je nutná opatrnost při preskripci antipsychotik, zejména klozapinu, olanzapinu a kvetiapinu, v souvislosti s rizikem nárůstu tělesné hmotnosti, respektive BMI, které úzce souvisí se zvýšením kardiovaskulárního rizika. Obezřetnost je na místě zejména u pacientů s ideální hmotností nebo podváhou na základě BMI.

(mafi)

Zdroj: Vochosková K., McWhinney S. R., Fialová M. et al. Weight and metabolic changes in early psychosis – association with daily quantification of medication exposure during the first hospitalization. Acta Psychiatr Scand 2023; 148 (3): 265–276, doi: 10.1111/acps.13594.



Štítky
Dětská psychiatrie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#