#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití konopí u neuropatické bolesti

28. 11. 2023

Konopí pro léčebné použití může být účinnou alternativní nebo komplementární léčbou periferní neuropatie, u níž standardní terapie často přináší jen malou úlevu. Dosavadní studie potvrzují mírné zlepšení bolesti při inhalačním užívání konopí, ale časté jsou i nežádoucí účinky jako zhoršení kognice nebo dýchací problémy, zejména při vysokých dávkách. Údaje o dlouhodobé bezpečnosti léčby konopím jsou omezené. Dokud nebudou lépe definovány přínosy a rizika, měli by lékaři doporučovat konopí při periferní neuropatii až po pečlivém zvážení. Cílem následujícího článku je proto poskytnout přehled informací k užívání konopí při periferní neuropatii se zaměřením na jeho výhody, nevýhody a praktická doporučení pro poskytovatele zdravotní péče.

Úvod

Periferní neuropatie je komplexní onemocnění, jehož zvládání může být náročné. Přestože je k dispozici řada farmakologických léčebných postupů, jejich účinnost bývá omezená a jsou spojeny s významnými nežádoucími účinky. V důsledku toho se mnoho pacientů obrací ke komplementární a alternativní léčbě.

Některé klinické studie zjistily, že konopí ulevuje od symptomů neuropatie, včetně zmírnění bolestí, zlepšení spánku, a to i u pacientů, kteří jsou refrakterní vůči standardní terapii. Při užívání konopí se však vyskytují nežádoucí účinky, jako jsou podráždění hrdla, bolesti hlavy a závratě, při vysokých dávkách se mohou objevit i závažné neuropsychické nežádoucí účinky.

Jak konopí ovlivňuje bolest

Konopí (sušené samičí květy rostliny Cannabis sativa L. nebo Cannabis indica L.), známé zejména pro své psychoaktivní účinky, se tradičně používá i jako analgetikum. V organismu působí prostřednictvím aktivace kanabinoidních receptorů.

Endokanabinoidní systém má regulační roli ve vývoji, homeostáze a neuroplasticitě centrálního nervového systému a podílí se na modulaci přenosu bolesti v nociceptivní dráze. Kanabinoidní receptory CB1 a CB2 se nacházejí v centrálním i periferním nervovém systému, ale také v jiných orgánech a tkáních, například imunitního systému. Receptory CB1 jsou hojné v oblastech mozku podílejících se na vedení a modulaci bolestivých signálů.

Po poranění nervu se neurony nociceptivní dráhy mohou stát reaktivnějšími a citlivějšími v procesu známém jako senzitizace. Tento proces zahrnuje kaskádu buněčných pochodů, jež vedou k novotvorbě nervových zakončení citlivých na bolest. Předpokládá se, že kanabinoidy obsažené v konopí snižují bolest regulací těchto buněčných dějů. Inhibují také nociceptivní vedení na úrovni zadních rohů míšních a ve vzestupném spinothalamickém traktu. Receptory CB1 nacházející se v nociceptivních zakončeních periferního nervového systému brání vedení bolestivého signálu, zatímco aktivace receptorů CB2 v imunitních buňkách snižuje uvolňování nociceptivních působků.

Přínosy konopí při periferní neuropatii

Bylo prokázáno, že konopí přináší pacientům s periferní neuropatií řadu benefitů. Patří mezi ně:

  • Úleva od bolesti: Některé studie naznačují, že konopí může být stejně účinné nebo účinnější než standardní farmakologická léčba.
  • Zlepšení spánku: Mnoho pacientů s periferní neuropatií trpí poruchami spánku, které mohou zhoršovat jejich příznaky. Bylo prokázáno, že konopí u některých pacientů zlepšuje kvalitu a délku spánku.
  • Zlepšení kvality života: Díky snížení bolesti a zlepšení spánku konopí v některých studiích zlepšilo celkovou kvalitu života.

Rizika užívání konopí

Navzdory přínosům má konopí i své nevýhody. Jeho užívání může být spojeno s nežádoucími účinky, jako jsou kognitivní poruchy, závratě, sucho v ústech či gastrointestinální obtíže. Tyto účinky mohou být problematické zejména u starších pacientů nebo pacientů s komorbiditami. Obavy vzbuzuje rovněž vliv dlouhodobého užívání konopí na vývoj mozku u mladých dospělých. Konopí je třeba dále pečlivě zvažovat u pacientů s psychiatrickým onemocněním. Úzkost, deprese a psychózy se mohou pravidelným užíváním konopí zhoršit a riziko vzniku těchto stavů se při užívání konopí zvyšuje. Dlouhodobé kouření konopí může vyvolávat kašel, dušnost a vést k exacerbaci chronické bronchitidy.

Metaanalýzy studií účinku konopí na neuropatickou bolest

Níže přinášíme výsledky 3 metaanalýz, které vyhodnocovaly efekt konopí u neuropatické bolesti:

  • Andreae et al. (2015): 5 studií, 178 pacientů

Metaanalýza vycházející z individuálních dat pacientů zahrnula 5 randomizovaných kontrolovaných studií se 178 pacienty v Severní Americe. Všichni měli neuropatii po dobu nejméně 3 měsíců, přičemž úroveň bolesti činila nejméně 3 na 10stupňové škále. 2 studie se týkaly pacientů s neuropatií související s HIV, další 3 zahrnovaly pacienty s neuropatií související s úrazem, diabetem, komplexním regionálním bolestivým syndromem nebo poraněním míchy.

Ve všech studiích byla použita celá rostlina konopí poskytnutá agenturou NIDA (US National Institute of Drug Abuse) k inhalaci a hlavním parametrem účinnosti byly hodnoty na škále bolesti uváděné pacientem. Žádná studie nesledovala pacienty déle než 2 týdny. Bylo zjištěno, že u 1 z každých 5−6 pacientů léčených konopím došlo k nejméně 30% snížení bolesti (number needed to treat /NNT/ 5,6).

  • Nugent et al. (2017): 13 studií, 246 pacientů

Autoři analyzovali 13 intervenčních a observačních studií, jichž se účastnilo celkem 246 pacientů s chronickou centrální nebo periferní neuropatickou bolestí. Pacienti byli léčeni různými konopnými přípravky přírodního původu. Aktivně léčení pacienti častěji uváděli alespoň 30% zlepšení neuropatické bolesti. Studie byly opět spíše malé a měly krátké trvání.

  • Mücke et al. (2018): 16 studií, 1750 pacientů

Systematický přehled studií vypracovaný v rámci iniciativy Cochrane analyzoval výsledky 16 studií se 1750 pacienty trvajících 2−26 týdnů. Oproti placebu byla porovnávána účinnost a bezpečnost oromukozálního spreje obsahujícího kombinaci tetrahydrokanabinolu (THC) a kanabidiolu (CBD) přírodního původu, syntetického kanabinoidu nabilonu, konopí k inhalaci a THC přírodního původu.

Při léčbě konopnými přípravky dosáhlo výrazně více osob ≥ 50% úlevy od bolesti oproti placebu (21 vs. 17 %; NNT 20); 30% snížení bolesti dosáhlo 39 % léčených pacientů oproti 33 % užívajícím placebo (NNT 11). Na druhou stranu výrazně více účastníků odstoupilo ze studií z důvodu nežádoucích účinků při léčbě konopím než při užívání placeba (10 vs. 5 %), přičemž psychiatrické nežádoucí účinky se vyskytly u 17 % pacientů užívajících aktivní léčbu oproti 5 % užívajících placebo (number needed to harm /NNH/ 10).

Analyzované studie trpěly metodologickými omezeními, včetně malého rozsahu, krátké doby trvání a nejednotnosti designu. Pro stanovení poměru rizik a přínosů je rozhodující další hodnocení dlouhodobé účinnosti a snášenlivosti.

Má se tedy doporučovat konopí při neuropatické bolesti?

Užívání konopí při periferní neuropatii je složitá problematika, která vyžaduje pečlivé zvážení ze strany předepisujících odborníků. Ačkoliv současný výzkum potvrzuje analgetický přínos konopí u neuropatické bolesti srovnatelný s gabapentinem, je zapotřebí dalšího zkoumání, aby bylo možné lépe vyhodnotit dlouhodobou bezpečnost, účinnost a interakce se standardní léčbou. Na základě dostupných dat spolu s důkladnou znalostí každého pacienta je vhodné individuálně posoudit, zda u něj přínos léčby konopím převáží nad potenciálními riziky.

(asa)

Zdroje:
1. Modesto-Lowe V., Bojka R., Alvarado C. Cannabis for peripheral neuropathy: the good, the bad, and the unknown. Cleveland Clin J Med 2018; 85 (12): 943−949; doi: 10.3949/ccjm.85a.17115.
2. Andreae M. H., Carter G. M., Shaparin N. et al. Inhaled cannabis for chronic neuropathic pain: a meta-analysis of individual patient data. J Pain 2015; 16 (12): 1221–1232, doi: 10.1016/j.jpain.2015.07.009.
3. Nugent S. M., Morasco B. J., O’Neil M. E. et al. The effects of cannabis among adults with chronic pain and an overview of general harms: a systematic review. Ann Intern Med 2017; 167 (5): 319–331, doi: 10.7326/M17-0155.
4. Mücke M., Phillips T., Radbruch L. et al. Cannabis-based medicines for chronic neuropathic pain in adults. Cochrane Database Syst Rev 2018; 3: CD012182, doi: 10.1002/14651858.CD012182.pub2.



Štítky
Neurologie Onkologie Ortopedie Revmatologie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#