#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti využití přípravku Desodrop v terapii a prevenci oftalmologických onemocnění

15. 12. 2022

Zdravotnický prostředek Desodrop představuje první topický oční přípravek na bázi ozonu, který je určen k prevenci a terapii očních infekcí a dalších chorob. Jeho účinnost a bezpečnost byla prokázána řadou experimentálních studií i klinických zkoušek, díky čemuž se může stát vhodnou alternativou topické terapie u dětí i dospělých.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Liposomální enkapsulace

Ozon je velmi silným oxidačním činidlem s prokázanými baktericidními, virucidními a fungicidními účinky. Kromě toho vykazuje protizánětlivou aktivitu a podporuje proces hojení. V medicíně se používá přímo v plynné podobě, ale hledají se i jiné možnosti podání. Je známo, že ozonizací rostlinných olejů vznikají ozonidy se stejnými antiseptickými účinky, jako má plynný ozon.

Pro oční podání se částice ozonizovaného oleje enkapsulují do liposomů připravovaných ze sójových fosfolipidů, protože samotný ozonizovaný olej silně irituje tkáň rohovky. Liposomální enkapsulace kromě zlepšení tolerability také ovlivňuje uvolňování ozonidů a zvyšuje jejich fyzikální stabilitu. Snášenlivost přípravku je dále zlepšena přidáním hypromelózy, což je viskoelastický polymer používaný v očních kapkách, například k terapii syndromu suchého oka.

Indikační spektrum

Zdravotnický prostředek na bázi ozonu neobsahuje žádné konzervační látky a je možné ho používat u pacientů v jakémkoliv věku, tedy již od narození. Je indikovaný v následujících případech:

  • lubrikace a ochrana předního segmentu oka před chirurgickým výkonem
  • ochrana a podpora regeneračních procesů po výkonu (aplikaci doporučeno zahájit 3 dny před výkonem)
  • terapie zánětlivých onemocnění v podobě keratitidy a konjunktivitidy (včetně infekční etiologie)
  • jako doplněk k antibiotické léčbě u dětí a dospělých
  • zmírnění příznaků syndromu suchého oka
  • léčba abrazí a poranění rohovky
  • při užívání kontaktních čoček

Účinnost a bezpečnost ověřená v klinických zkouškách

Účinnost toho zdravotnického prostředku byla ověřena řadou klinických zkoušek. Jednu z nich publikovali Spadea et al., kteří hodnotili efektivitu ozonizovaného oleje u 174 pacientů podstupujících chirurgický výkon pro kataraktu. Každému pacientovi byl do jednoho oka aplikován testovaný přípravek a do druhého oka kontrolní přípravek (sterilní fyziologický roztok). Délka terapie činila 3 dny, pacientům bylo souhrnně provedeno celkem 696 stěrů ze spojivkového vaku, ze kterých bylo izolováno více než 60 druhů bakterií. V případě testovaného přípravku bylo pozorováno signifikantní snížení mikrobiální nálože (u > 90 % vzorků), zatímco u kontrolního roztoku nebyla pozorována signifikantní změna.

V rámci hodnocení bezpečnosti byla provedena řadu testů, jež prokázaly, že přípravek nedráždí oko ani kůži a nevykazuje žádnou toxicitu při aplikaci v terapeutických dávkách. V klinických zkouškách byla u nízkého počtu pacientů pozorována pouze mírná hyperémie nebo dyskomfort po aplikaci. Z důvodu příznivého bezpečnostního profilu je možné přípravek používat v terapii i u dětí.

Pomocník při řešení ATB rezistence

Jako obzvláště výhodná se aplikace tohoto zdravotnického prostředku jeví v rámci infekčních zánětů předního segmentu oka z důvodu nárůstu antibiotické (ATB) rezistence. Ve studii ARMOR, největším multicentrickém sledování ATB rezistence patogenů izolovaných v rámci očních infekcí, byla pozorována vysoká rezistence zejména grampozitivních bakterií, včetně vysokého podílu mnohočetné rezistence.

Grandi et al. v návaznosti na tato zjištění publikovali výsledky experimentální in vitro studie, ve které hodnotili efekt ozonizovaného oleje enkapsulovaného v liposomech na bakterie s mnohočetnou ATB rezistencí. V této studii došlo k opětovnému růstu po 8 hodinách od aplikace oleje pouze u 20 % kmenů multirezistentní Pseudomonas aeruginosa, opětovný růst nebyl pozorován u methicilin-rezistentních Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis (MRSA, MRSE) ani u Streptococcus spp.

(holi)

Zkrácená informace o přípravku Desodrop ke stažení ZDE

Zdroje:
1. Thomas R. K., Melton R., Asbell P. A. Antibiotic resistance among ocular pathogens: current trends from the ARMOR surveillance study (2009–2016). Clin Optom (Auckl) 2019; 11: 15–26, doi: 10.2147/OPTO.S189115.
2. Grandi G., Cavallo R., Zanotto E. et al. In vitro antimicrobial activity of ozonated oil in liposome eyedrop against multidrug-resistant bacteria. Open Med (Wars) 2022; 17 (1): 1057–1063, doi: 10.1515/med-2022-0495.
3. Spadea L., Zanotto E., Cavallo R. et al.; ELOOM Study Investigators. Effectiveness of liposomal ozonized oil in reducing ocular microbial flora in patients undergoing cataract surgery. J Cataract Refract Surg 2021; 47 (12): 1548–1555, doi: 10.1097/j.jcrs.0000000000000672.
4. Pérez-Santonja J. J., Güell J. L., Gris O. et al. Liposomal ozonated oil in ocular infections: a review of preclinical and clinical studies, focusing on its antiseptic and regenerative properties. Clin Ophthalmol 2022; 16: 1953–1962, doi: 10.2147/OPTH.S360929.



Štítky
Oftalmologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
BaushLombnovélogo2023

Nejnovější kurzy
Inhibitory karboanhydrázy v léčbě glaukomu
Autoři: MUDr. Petr Výborný, CSc., FEBO

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#