#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EULAR 2023: Jak o účinnosti a bezpečnosti tofacitinibu u pacientů s ankylozující spondylitidou vypovídají hladiny CRP?

22. 8. 2023

Jaký vliv mají výchozí hodnoty koncentrace C-reaktivního proteinu (CRP) na účinnost a bezpečnost léčby ankylozující spondylitidy (AS) inhibitorem Janusových kináz (JAKi) tofacitinibem? Odpověď na tuto otázku hledali autoři níže citované práce, jejíž výsledky prezentovali i na letošním výročním kongresu EULAR, který v tradičním termínu na přelomu května a června hostil italský Milán.

Metodika, cíle a hodnocená populace pacientů

Zvýšené výchozí hodnoty koncentrace CRP mohou predikovat odpověď na léčbu u pacientů s ankylozující spondylitidou (AS). Autoři provedli post hoc analýzu sdružených dat ze 2 randomizovaných dvojitě zaslepených placebem kontrolovaných studií − 16týdenní studie fáze II (NCT01786668) a 48týdenní studie fáze III (NCT03502616) s ohledem na výchozí hodnoty hladiny CRP (normální: < 5 mg/l; zvýšená: ≥ 5 mg/l).

Hodnoceny byly výsledky všech účastníků, kteří dostali alespoň 1 dávku tofacitinibu nebo placeba. Ve studii fáze III byli probandi, jimž bylo od začátku podáváno placebo, po 16 týdnech převedeni na aktivní léčbu tofacitinibem. Tofacitinib byl podáván v dávce 5 mg 2× denně (BID) a jeho efektivita byla hodnocena ve 12. týdnu, respektive v 16.–48. týdnu (ve studii fáze III).

Cílové ukazatele tvořily dosažení skóre ASAS (Assessment of Spondyloarthritis International Society) 20/40, hodnoty indexu aktivity nemoci BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index) 50, skóre aktivity AS na základě hladiny CRP vypovídající o neaktivní nemoci (ASDAS-CRP ID – AS-Disease Activity Score − CRP Inactive Disease), střední změna skóre noční bolesti od výchozí hodnoty a skóre únavy při funkčním hodnocení léčby chronické nemoci (FACIT-F – Functional Assessment of Chronic Illness Therapy − Fatigue). Bezpečnost byla hodnocena v 16. a 48. týdnu. 

Výsledky

Z celkového počtu 372 pacientů mělo 30,4 % výchozí hladinu CRP normální a 69,6 % zvýšenou. Obě skupiny se obecně vyznačovaly podobnými výchozími charakteristikami, ve skupině se zvýšenou hodnotou CRP byl větší podíl mužů, aktivních kuřáků a osob, které již dříve užívaly biologická chorobu modifikující antirevmatika (bDMARDs).

Ve 12. týdnu byla v obou skupinách zjištěna odpověď ASAS 20 u více nemocných v rameni léčeném tofacitinibem v porovnání s placebovou větví, účinnost byla udržena i ve 48. týdnu. Rozdíl odpovědi mezi uživateli placeba a tofacitinibu ve 12. týdnu byl numericky větší ve skupině se zvýšenou hodnotou CRP (rozdíl 44,7 % vs. 15,9 % u účastníků s normálním CRP pro ASAS 20; 34,6 vs. 17,3 % pro ASAS 40; 33,8 vs. 15,3 % pro BASDAI 50). Rozdíl v odpovědi ASDAS-CRP ID oproti placebu byl 9,5 % ve skupině se zvýšeným CRP vs. 8,2 % ve skupině s normální hladinou. Změna skóre noční spinální bolesti činila −2,1 vs. −1,4 a změna skóre FACIT-F 5,2 vs. 3,5.

Z hodnocení bezpečnosti vyplynulo, že míra výskytu nežádoucích příhod spojených s léčbou (TEAEs) a infekcí do 16. týdne byla numericky větší ve skupině léčené tofacitinibem oproti placebu u pacientů s normální hodnotou koncentrace CRP, zatímco u nemocných se zvýšenou hladinou CRP byla mezi aktivně léčenou a placebovou větví podobná. Napříč skupinami se vyskytl malý počet závažných nežádoucích příhod (SAEs), závažných infekcí nebo infekce virem herpes zoster. Nedošlo k žádnému úmrtí. 

Závěr

Bez ohledu na výchozí hladinu CRP byla ve 12. týdnu léčba tofacitinibem účinnější než efekt placeba. Napříč cílovými ukazateli byly rozdíly v odpovědi na tofacitinib oproti placebu numericky větší, pokud se jednalo o pacienty se zvýšenou hladinou CRP. Bezpečnostní rizika podávání tofacitinibu byla srovnatelná s podáváním placeba, pokud se jednalo o nemocné se zvýšenou koncentrací CRP, a vyšší při užívání tofacitinibu u pacientů s normální hladinou CRP.

(esr)

Zdroj: Deodhar A., Baraliakos X., Magrey M. et al. AB0937 Tofacitinib efficacy and safety in patients with ankylosing spondylitis by baseline C-reactive protein levels: a post hoc analysis. Ann Rheum Dis 2023; 82: 1685, doi: 10.1136/annrheumdis-2023-eular.2118.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#