#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Retence – opomíjený parametr inkontinenčních pomůcek

9. 4. 2021

V Česku a ostatních evropských státech je hlavním kritériem při výběru inkontinenční pomůcky vedle její velikosti především absorpce. Ta definuje, jaké množství tekutiny je daný produkt schopen pojmout do svého absorpčního jádra, avšak nevypovídá nic o jeho schopnosti retence. Co je retence a proč je důležité ji znát?

Retence udává kvalitu

Retence je zásadní parametr posuzující kvalitu pomůcky, protože udává, kolik tekutiny je výrobek schopný zadržet ve svém absorpčním jádře. Čím vyšší je tedy retence pomůcky bez ohledu na její absorpci, tím kvalitnější produkt je. Ovlivňuje ji řada faktorů: velikost a tvar absorpčního jádra, systém distribuce a absorpce, poměr buničiny a superabsorbentu a jeho rozložení v pomůcce nebo přítomnost elastických a specifických konstrukčních prvků.

Absorbovat a nepustit

80. léta 20. století znamenala revoluci v péči o inkontinentní pacienty díky využití superabsorbentu. Jde o polymery ve formě bílého prášku či vláken mající výraznou schopnost absorbovat tekutiny za vzniku bezbarvého gelu. Množství tekutiny, které jsou schopné pojmout, se pohybuje od 50násobku až do 2000násobku vlastní hmotnosti. Důležité je, že po absorbování tekutiny nedochází k jejímu zpětnému uvolnění, a to dokonce ani pod zvýšeným tlakem.

Superabsorbenty obsažené v hygienických produktech jsou většinou zesíťované jednotky polyakrylátu sodného, který interaguje s molekulami vody za vzniku vodíkových vazeb. Jelikož uvnitř zesíťovaného polyakrylátu vzniká vysoká nábojová hustota, dochází k pronikání vody dovnitř řetězce za přeměny polymeru v hydrogel. Absorpce je ukončena poté, co již není možné další rozestupování zesíťovaných řetězců.

Kromě hygienických pomůcek se superabsorbenty uplatňují také v obvazových materiálech pro absorpci exsudátů z infikovaných ran například u popálenin, v zemědělství mají za úkol zadržovat vodu a současně zabezpečovat, aby nedocházelo k jejímu rychlému vypařování, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu zase zabraňují nežádoucí vlhkosti. Jejich využití je tedy skutečně široké.

Kvalitní pomůcka chrání a zajišťuje pohodlí

Superabsorbent je drahá část inkontinenční pomůcky, která jí však zajišťuje vysokou retenci. Výhody pomůcek s vysokou retencí jsou následující:

  • pocit sucha a neutralizace možného zápachu
  • ochrana před podrážděním a opruzením pokožky a snížení její následné léčby
  • předcházení infekčním komplikacím
  • snížení nákladů
  • lepší přizpůsobení tělu, diskrétnost
  • větší pohodlí pro uživatele a zvýšení lidské důstojnosti
  • spolehlivost, prevence úniku a snížení obav před protečením

Rozdílnost kvality pomůcek se dá testovat

Na trhu se objevují inkontinenční pomůcky rozdílné kvality. Avšak existují poměrně jednoduché srovnávací metody, kterými lze během pár minut tyto rozdíly odhalit.

Retenční kapacita se měří ponořením pomůcky do kapaliny až do jejího maximálního nasáknutí. Následuje 7minutová centrifugace a zvážení pomůcky. Na závěr se vypočítá rozdíl hmotnosti suché pomůcky a její hmotnosti po centrifugaci. Jedná se o hodnotu, jež má pro uživatele zásadní význam, na rozdíl od celkové absorpční kapacity, která udává teoretickou kapacitu inkontinenční pomůcky. Je totiž nereálné se domnívat, že by pacient mohl nosit maximálně nasáklý výrobek a cítil se při tom komfortně.

Dále se hodnotí rychlost absorpce tekutiny, což má význam pro snížení rizika protečení, a neméně důležité je stanovení množství tekutiny, které se během nošení produktu vrací zpět na povrch.

Závěr

Při výběru vhodné inkontinenční pomůcky je zásadní zaměřit se na její kvalitu. Odpadnou tím možné zdravotní i ekonomické problémy. Navíc pouze kvalitní pomůcka může pacientům nabídnout spolehlivost a jistotu, a zlepšit jim tak kvalitu života. I z tohoto důvodu je užitečné vždy se informovat mimo jiné na retenci dané pomůcky.

(mraf)

Zdroje:
1. Bílek M. Superabsorpční polymery ve výuce chemie. Metodický portál RVP.CZ, 21. 1. 2008. Dostupný na: https://clanky.rvp.cz/clanek/c/g/1875/SUPERABSORPCNI--POLYMERY-VE-VYUCE-CHEMIE.html
2. SENI. Dostupné na: seni.cz
3. NAFC. Dostupné na: nafc.org
4. BASF. Dostupné na: basf.com



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Partneři sekce
Logo Seni

Nejnovější kurzy
Inkontinence moči
Autoři: MUDr. Barbora Nechanská

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#