#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak vnímají sami pacienti dnešní možnosti léčby ITP a čeho se nejvíc obávají?

21. 11. 2023

Jaké je vnímání a pohled na možnosti léčby imunitní trombocytopenie (ITP) ze strany samotných pacientů, čeho se obávají, jaké přístupy preferují a proč? Lozanová et al. do svého přehledového článku pro časopis Expert Review of Hematology zařadili mimo jiné diskusi na toto téma, která může být v klinické praxi nápomocná pro lepší porozumění potřebám z perspektivy pacientů a přizpůsobení algoritmu léčby.

Úvod

Imunitní trombocytopenie (ITP) je vzácné autoimunitní onemocnění provázené zvýšenou destrukcí trombocytů a zhoršením destičkové produkce. Primární manifestací ITP je zvýšená tendence ke krvácení, zejména kožní purpura a slizniční krvácení. Pro pacienty s ITP znamenají krvácivé symptomy zhoršení kvality života, a to jak po stránce fyzické, tak i psychické, protože mohou současně trpět úzkostí, depresí či únavou.

V současnosti hovoříme o různých fázích ITP – akutní (do 3 měsíců trvání obtíží), perzistující (do 12 měsíců trvání obtíží) a chronické (trvající déle než 1 rok). Toto dělení má své dopady, i pokud jde o možnosti léčby. V poslední době je kladen větší důraz na zařazení moderních léků (zejména ze skupiny TPO-RA, tj. agonistů trombopoetinových receptorů) i do časnějších fází terapie, nikoliv až ve fázi chronické ITP, respektive po selhání dalších modalit.

Co říkají pacienti?

Pro některé pacienty je strategie watch & wait plně vyhovující, nicméně jiným přináší či zvyšuje úzkost, jelikož se „nic neděje“. Nejvíce nemocných je iniciálně léčeno kortikosteroidy (KS), přičemž je dobře známo, že jejich podávání je spojeno s řadou nežádoucích efektů, které mohou taktéž zhoršit kvalitu života.  

Někteří pacienti právě kvůli obavám z nežádoucích účinků odmítají užívat KS. Současná doporučení podporují zkracování doby podávání kortikosteroidů (ne déle než 6−8 týdnů), ale pro některé nemocné může i krátký léčebný cyklus znamenat zatížení. Před zahájením terapie je navíc důležité vyhodnotit případné komorbidity (diabetes, deprese ad.), jež mohou přispět k rozhodnutí vést léčbu pokud možno bez kortikosteroidů.

Jedna z dotazníkových studií ukázala, že pohled lékaře a pacienta na tuto problematiku se může poměrně značně lišit – nemocní vyjádřili větší obavy právě z nežádoucích účinků léčby, zejména KS, oproti tomu lékaři se více obávali krvácivých projevů, pokud tuto terapii nenasadí. Jiná studie ukázala, že řada pacientů negativně vnímá například únavu spojenou s léčbou.

Závěr

Zkušenosti z praxe ukazují, že časnější nasazení léků 2. linie vede ke snížení zátěže spojené s podáváním kortikosteroidů a nabízí zlepšení kvality života nemocných. Z tohoto pohledu například rychlé zahájení aplikace TPO-RA i ve fázích „nechronické“ ITP může být efektivní volbou s velmi dobrým bezpečnostním profilem.

(eza)

Zdroj: Lozano M. L., Godeau B., Grainger J. et al. Romiplostim in adults with newly diagnosed or persistent immune thrombocytopenia. Expert Rev Hematol 2020; 13 (12): 1319−1332, doi: 10.1111/hae.14776.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#