#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přínos a nákladová efektivita superabsorpčního krytí v léčbě bércových vředů

26. 4. 2023

Aktuální analýza nákladové efektivity na základě německých dat ukázala, že použití superabsorpčního namísto běžného krytí v léčbě bércových vředů se střední až vysokou exsudací zvyšuje pravděpodobnost zhojení, kvalitu života a snižuje přímé zdravotní náklady. K podobným výsledkům došla i další analýza z loňského roku, tentokrát s francouzskými daty, která porovnávala superabsorpční krytí s krytím pěnovým, opět v léčbě bércových vředů.

Úvod

Obtížně se hojící vředy, které jsou definovány jako rány otevřené déle než 3 týdny, mají značný ekonomický dopad v celé Evropské unii. V Německu jsou ročně léčeny více než 4 miliony chronických ran. Průměrné výdaje na terapii chronického vředu jsou v této zemi odhadovány na 9060 eur a zahrnují přímé náklady ze zdravotního pojištění (8288 eur) i náklady z prostředků pacienta (772 eur). V současné době je jen málo dat, která by přinesla vysoce přesné odhady nákladů na léčbu bércových vředů se střední a vysokou exsudací.

Pro krytí těchto ran uvádějí aktuální doporučení v 1. linii léčby superabsorpční, alginátová, pěnová krytí či hydropolymerová krytí nebo krytí z hydrovlákna.

Superabsorpční krytí má větší kapacitu retence tekutin. Lze jej použít i pod kompresi a některé typy polyakrylátových superabsorpčních látek (SAP) dokáží snížit aktivitu inhibitorů hojení včetně metaloproteináz. Novější generace těchto krytí obsahuje silikonovou vrstvu nebo silikonový okraj, který snižuje riziko poškození pokožky a minimalizuje bolest při převazech.

Zcela ovšem chybějí analýzy nákladové efektivity krytí doporučených v 1. a 2. linii léčby. Cílem citované analýzy proto bylo odhadnout nákladovou efektivitu léčby pacientů s bércovými vředy se střední až vysokou exsudací při použití SAP v porovnání se standardem péče, který zahrnuje ostatní superabsorpční krytí a konvenční krytí uvedená v terapeutických doporučeních.

   

Německý model a analýza

Analýza nákladové efektivity byla provedena pomocí modelu z hlediska německého zákonného zdravotního pojištění v Německu a na základě německých a mezinárodních doporučení pro dobrou výzkumnou praxi. Autoři použili individuální (mikrosimulační) model stavového přechodu s délkou cyklu 1 týden a časovým horizontem 6 měsíců. Provedli několik komplexních systematických přehledů s cílem získat všechny vstupní informace do modelu, včetně klinických parametrů, účinnosti, kvality života a využití zdrojů a dat o nákladech. Dále použili primární data ze 2 klinických studií.

Intervencemi hodnocenými v této studii byla 2 SAP krytí (Zetuvit Plus Silicone/Zetuvit Plus Silicone Border), u nichž byly využity sdružené výsledky. Standardní krytí zahrnovala ostatní superabsorpční krytí (29 %), antimikrobiální (26 %), pěnová (20 %), alginátová (5 %) a další krytí (19 %). Toto zastoupení je v souladu s terapeutickým doporučením a odpovídá situaci léčby bércových vředů se střední a vysokou exsudací v reálné praxi.

Primárním klinickým sledovaným parametrem v této studii byl podíl vyhojených vředů. Jako sekundární sledovaný parametr byla hodnocena kvalita života související se zdravím (HRQoL) dle agregovaných týdnů života upravených na kvalitu (QALW).

Výsledná zjištění

Jak ukázal model, vyhojení vředu dosáhne během 6 měsíců 34,27 % pacientů se SAP a 31,70 % pacientů se standardním krytím. 6měsíční používání SAP v porovnání se standardním krytím u pacientů s bércovými vředy se střední až vysokou exsudací tedy zvyšuje podíl vyhojených vředů o 2,57 % (poměr přínosů 1,08) a vede ke zlepšení kvality života o 0,152 QALW. To vše při snížení přímých nákladů na léčbu v podmínkách Německa o 771 eur na pacienta.

Pravděpodobnostní analýza senzitivity ukázala, že SAP je typ krytí, jehož použití je spojeno s úsporou nákladů na terapii a znamená větší klinický přínos ve 100 % iterací.

   

Francouzský model a analýza

Velmi podobná studie byla provedena i s francouzskými daty. Jejím cílem bylo porovnat nákladovou afektivitu superabsorpčního krytí s pěnovým krytím v léčbě bércových vředů se střední a silnou exsudací v podmínkách cen a úhrad ve Francii dle Haute Autorité de Santé. I pro tuto studii byl vytvořen model, tentokrát podle francouzských a mezinárodních doporučení pro dobrou praxi modelování. Všechny vstupy představovala data vyhledaná při systematickém průzkumu literatury.

Výsledná zjištění

Podle tohoto modelu vede používání superabsorpčních krytí po dobu 6 měsíců v porovnání se standardním krytím u pacientů s bércovými vředy se střední až silnou exsudací k vyššímu podílu vyhojených vředů o 2,58 % a zlepšení HRQoL o 0,143 QALW. Současně bylo toto krytí spojeno s úsporou nákladů na léčbu o 435 eur na 1 pacienta za 6 měsíců. Tyto klinické výsledky jsou v souladu terapeutickým doporučením používat superabsorpční krytí v 1. linii léčby bércových vředů se střední až vysokou exsudací.

   

Shrnutí a závěr

Podle analýzy nákladové efektivity provedené v Německu je použití SAP krytí u pacientů s bércovými vředy se střední až vysokou exsudací spojeno se zvýšením pravděpodobnosti zhojení vředu, zlepšením kvality života a úsporou 771 eur na pacienta za 6 měsíců. Ve Francii ukázal podobný model vyšší podíl vyhojených vředů a zvýšení kvality života při léčbě bércových vředů se střední až vysokou exsudací při aplikaci superabsorpčního krytí v porovnání s pěnovým krytím, a to při úspoře 435 eur na pacienta za 6 měsíců. Jak v závěrech uvádějí autoři analýz, tyto první výsledky týkající se nákladové efektivity je třeba dále ověřit.

   

(zza)

Zdroje:
1. Veličković V. M., Szilcz M., Milošević Z. et al. Cost-effectiveness analysis of superabsorbent wound dressings in patients with moderate-to-highly exuding leg ulcers in Germany. Int Wound J 2022 Feb; 19 (2): 447−459, doi: 10.1111/iwj.13645.  
2. Veličković V. M., Prieto P. A., Krga M., Jorge A. M. Superabsorbent wound dressings versus foams dressings for the management of moderate-to-highly exuding venous leg ulcers in French settings: an early stage model-based economic evaluation. J Tissue Viability 2022 Aug; 31 (3): 523−530, doi: 10.1016/j.jtv.2022.04.005.



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#