#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Radioterapie a systémová léčba mozkových metastáz: Co přinášejí nová cílená léčiva?

1. 11. 2021

Pro nemalobuněčný karcinom plic (NSCLC) s přítomností onkogenní mutace v genu ALK je typická vysoká incidence mozkových metastáz. Uvádí se, že může dosahovat až 30 % v době stanovení diagnózy. Současná léčba tohoto postižení CNS využívá jak lokálních přístupů, tedy neurochirurgických výkonů či radioterapie, tak systémové terapie novými cílenými léčivy, která mají dobrý prostup přes hematoencefalickou bariéru. Jedno z nich, lorlatinib, blíže představuje následující článek.

Radioterapie mozkových metastáz

Z radioterapeutických přístupů se stále více dává přednost stereotaktické radiochirurgii (SRS) s přesným zacílením záření na léze. U mnohočetného postižení CNS často nezbývá jiná možnost než volit celomozkové ozáření (WBRT). Mezi oběma radioterapeutickými modalitami dle studií není významnějších rozdílů v přežití pacientů, avšak časná i pozdní toxicita WBRT významně zasahuje do kvality života nemocných.

WBRT zpočátku způsobuje otok peritumorální tkáně s přechodným zhoršením neurologických symptomů. Po delší době se může rozvinout encefalopatie, vaskulární poškození v oblasti CNS a demyelinizace. Změny mohou být nevratné a vést ke snížení neurokognitivních schopností.

S nástupem cílené léčby NSCLC, která nemocným prodlužuje život, se projevuje snaha nepoužívat WBRT u pacientů s nižším počtem lézí či s lézemi asymptomatickými, odložit WBRT do pozdějších stadií onemocnění, redukovat dávku záření nebo využívat některé pokročilé přístrojové techniky např. k ochraně oblasti hippokampu. Studuje se také synergický efekt cílené léčby a radioterapie. Je známo, že ozáření zvyšuje propustnost hematoencefalické bariéry, a tím pádem i distribuci léčiv do tkáně mozku. Nejlepší léčebná sekvence těchto modalit však zatím není vyjasněná.

Cílená systémová léčba

Příkladem cíleného léčiva s vynikajícím průnikem do CNS je anti-ALK/anti-ROS1 inhibitor tyrosinkináz (TKI) 3. generace lorlatinib. Již při vývoji tohoto léčiva se totiž kromě účinnosti při rezistenci vůči TKI nižších generací myslelo i na mozkové metastázy. Látka má vysokou účinnost i penetraci do mozku, což se ukázalo v preklinickém výzkumu a později potvrdilo v klinických hodnoceních. Poměr koncentrace lorlatinibu v mozkomíšním moku a jeho volné frakce v plazmě činí u člověka 0,75.

Lorlatinib nepůsobí pouze na nádorové buňky

V preklinických in vitro a in vivo experimentech se zjistilo, že lorlatinib komplexním způsobem ovlivňuje biochemii hematoencefalické bariéry. Zasahuje do syntézy sfingolipidů, které udržují integritu a omezenou permeabilitu membrán, ovlivňují komunikaci prostřednictvím zonulae occludentes (tight junctions), angiogenezi a také průnik imunitních buněk přes endotel. Navíc lorlatinib nezvyšuje expresi glykoproteinu P a působí i na buňky, které tuto efluxní pumpu exprimují ve zvýšené míře. Podle in vitro experimentů se zdá, že lorlatinib dokonce aktivitu glykoproteinu P nepřímo snižuje, a to právě prostřednictvím změn na úrovni sfingolipidů.

Účinnost u pacientů s metastázami v mozku

Molekulární účinky na endotelové buňky přispívají ke klinické účinnosti lorlatinibu na mozkové metastázy. Již v klinickém hodnocení fáze I/II se projevila výrazná celková účinnost (93/198 pacientů; 47 %) i intrakraniální účinnost léčiva u nemocných s mozkovými metastázami při vstupu do studie (51/81 pacientů; 63 %), kteří progredovali na předchozí léčbě minimálně jedním TKI nižší generace. U nepředléčených pacientů s ALK/ROS1-pozitivním NSCLC se intrakraniální odpověď dostavila u 6 z 8 nemocných (75 %) a u 15–25 % pacientů, kteří lorlatinib dostali ve 3. nebo 4. linii léčby.

V jiné studii se u pacientů s mozkovými metastázami přítomnými při zařazení do studie, kteří již byli léčeni krizotinibem nebo některým z TKI 2. generace, kumulativní míra incidence CNS progrese po 12 měsících na lorlatinibu držela na relativně nízké úrovni (22–23 %), a dokonce bylo popsáno vyšší riziko extrakraniální než intrakraniální progrese (35 vs. 23 %). Je možné, že na tom nese podíl i samotná hematoencefalická bariéra, která většinu cytostatik a mnohé TKI nepropustí; proto byly léze CNS u pacientů ve studii vystaveny menšímu počtu předchozích terapií a zůstaly citlivější.

V současnosti běžící studie hodnotí účinnost cílené anti-ALK léčby na intrakraniální léze a snaží se přispět k identifikaci jejího nejlepšího načasování a nejvhodnějších léčebných sekvencí. Za všechny zmiňme studii CROWN, jejíž interim analýza byla nedávno publikována v New England Journal of Medicine. Výsledky potvrzují vyšší a dlouhodobější intrakraniální účinnost lorlatinibu oproti krizotinibu (66 vs. 20 %). Většina pacientů na lorlatinibu (78 %) si zatím udržela léčebnou odpověď po dobu 12 měsíců, zatímco u krizotinibu to bylo 39 % (poměr rizik [HR] pro progresi nebo úmrtí 0,28; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,19–0,41; p < 0,001).

Závěr

Lorlatinib je aktuálně indikovaný k léčbě dospělých pacientů s pokročilým NSCLC s pozitivitou mutace ALK, u nichž došlo k progresi onemocnění po léčbě alektinibem či ceritinibem v 1. linii nebo po léčbě krizotinibem a nejméně jedním dalším anti-ALK TKI. Dle současných znalostí a dosavadních výsledků klinických studií lorlatinib dobře proniká do CNS, kde dokáže účinně potlačit růst a vyvolat zánik buněk mozkových metastáz NSCLC. Dá se tak s výhodou využít i v situacích, ve kterých by WBRT přinesla více rizik než přínosů, typicky např. u asymptomatických pacientů.

(jam)

Zdroje:

  1. Ceddia S., Codacci-Pisanelli G. Treatment of brain metastases in ALK-positive non-small cell lung cancer. Crit Rev Oncol Hematol 2021; 165: 103400, doi: 10.1016/j.critrevonc.2021.103400.
  2. Chen W., Li Ch., Shi Y. et al. A comprehensive analysis of metabolomics and transcriptomics reveals novel biomarkers and mechanistic insights on lorlatinib crosses the blood-brain barrier. Front Pharmacol 2021; 12: 722627, doi: 10.3389/fphar.2021.722627.
  3. Chen W., Jin D., Shi Y. et al. The underlying mechanisms of lorlatinib penetration across the blood‐brain barrier and the distribution characteristics of lorlatinib in the brain. Cancer Med 2020; 9 (12): 4350–4359, doi: 10.1002/cam4.3061.


Štítky
Onkologie Pneumologie a ftizeologie Laboratoř
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#