#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EAN 2023: Nejnovější poznatky o přídatné léčbě cenobamátem z reálné klinické praxe

12. 12. 2023

Pravděpodobnost dosažení kontroly epilepsie se snižuje s každou neúspěšně nasazenou protizáchvatovou medikací (ASM). Kromě sekvenční monoterapie nebo kombinované terapie po selhání ASM 1. volby je relativně novou možností přídatná léčba cenobamátem. Následující text se zaměřuje na aktuální důkazy o jeho benefitu z reálné klinické praxe, jež shrnul profesor Bernhard Steinhoff z Epileptologického centra Kork v německém Kehlu během sympozia věnovaného farmakorezistentní epilepsii (DRE) v rámci 9. kongresu Evropské neurologické akademie (EAN) v Budapešti v červenci 2023.

Dosažení stavu bez záchvatů je blíže

Farmakoterapie přináší přibližně 2 třetinám pacientů stav bez záchvatů. Pravděpodobnost úspěšnosti léčby ale klesá s každým dalším neúspěšným nasazením léčiva, a to i navzdory novým mechanismům účinku. Cenobamát (CNB) je od roku 2021 schválený Evropskou lékovou agenturou (EMA) v indikaci přídatné léčby fokálních záchvatů se sekundární generalizací nebo bez ní u dospělých pacientů s epilepsií rezistentní k léčbě po předchozí terapii nejméně 2 ASMs.

Metaanalýza – jediné srovnání účinnosti ASMs

Důkazy o srovnání přínosu přídatné léčby konkrétním ASM jsou omezeny na metaanalýzy bez přímých srovnávacích studií novějších protizáchvatových léčiv. Síťová metaanalýza publikovaná v loňském roce ukázala, že brivaracetam (BRV), CNB, eslikarbazepin-acetát (ESL), lakosamid (LCM) a perampanel (PER) jsou spojené s vyšším podílem pacientů, kteří odpověděli na léčbu, než placebo. Užívání BRV, CNB, ESL a PER bylo spojené také s vyšší mírou dosažení stavu bez záchvatů než v kohortě s placebem. CNB se jevil jako nejúčinnější, s vyšší četností snížení frekvence záchvatů o ≥ 50 % než BRV, ESL, LCM či PER.

Účinnost přídatné terapie cenobamátem

Randomizovaná placebem kontrolovaná studie s pacienty s nekontrolovanými fokálními záchvaty publikovaná v roce 2020 prokázala snížení frekvence fokálních záchvatů v závislosti na dávce. Stavu bez záchvatů dosáhlo 21 % pacientů ve skupině CNB užívajících dávku 400 mg, 11 % s dávkou 200 mg CNB, 4 % ve skupině užívajících 100 mg CNB a 1 % pacientů užívajících placebo.

   

Poznatky ze studií potvrzuje i klinická praxe

O příznivém působení na frekvenci záchvatů svědčí rovněž poznatky z klinické praxe. Autoři recentně publikované španělské observační studie se zaměřili na posouzení bezpečnosti a účinnosti CNB u pacientů s refrakterní epilepsií. Do multicentrické retrospektivní studie bylo zařazeno 170 nemocných, u kterých nebyla možná žádná jiná léčba. Pacienti dříve užívali v průměru 12 různých antikonvulziv, někteří z nich podstoupili stimulaci n. vagus (n = 36) a část chirurgickou resekci (n = 34). Současně užívali v průměru 3 antikonvulziva a průměrné denní dávky užívaného CNB byly 176, 200 a 250 mg denně ve 3, 6, respektive 12 měsících.

Snížení frekvence záchvatů

Výsledky této studie potvrdily data o účinnosti z pivotních klinických studií. Dle výsledků post hoc analýzy dosáhlo 18,1 % pacientů stavu bez záchvatů nepřetržitě po dobu alespoň 3 měsíců a 19,5 % pacientů po dobu minimálně 6 měsíců. Při zohlednění faktu, o jak těžce nemocné se jednalo, jde o neobvyklý výsledek.

   

Obr. 1  Snížení celkového počtu záchvatů 

      

Pozn.: Podíl pacientů s celkovým snížením frekvence záchvatů po léčbě CNB. Sloupce odpovídají podílu pacientů se snížením frekvence o 100 % oproti výchozí hodnotě nebo o ≥ 90 %, ≥ 75 % či ≥ 50 % od předchozí návštěvy. Snížení frekvence záchvatů o ≥ 50 % oproti předchozí návštěvě bylo považováno za odpověď na terapii.

   

CNB je účinný také v případě ultrarefrakterní epilepsie

Účinnost CNB byla vysoká také u nemocných, kteří dříve užívali minimálně 6 protizáchvatových léčiv. I u těchto pacientů může nasazení CNB vést k průlomové odpovědi na terapii a signifikantnímu benefitu. Data naznačila její lepší účinnost při zahájení užívání CNB dříve v průběhu onemocnění.

  

Obr. 2  Účinnost cenobamátu dle počtu předchozích protizáchvatových léčiv

        

Pozn.: Podíl pacientů se zlepšením frekvence záchvatů v době poslední návštěvy analyzovaný podle počtu dříve užívaných ASMs. Sloupce odpovídají podílu pacientů se snížením frekvence o 100 % oproti výchozí hodnotě nebo o ≥ 90 %, ≥ 75 % či ≥ 50 % od předchozí návštěvy. Snížení frekvence záchvatů o ≥ 50 % oproti předchozí návštěvě bylo považováno za odpověď na terapii.

   

Snížení celkové lékové zátěže jako jednoznačný benefit pro pacienty

U pacientů, kteří na léčbu CNB odpověděli, byl rovněž pozorovaný trend redukce konkomitantní medikace – u 44,7 % došlo ke snížení počtu současně podávaných ASMs, a to jak z důvodu dostatečné účinnosti léčby CNB, tak kvůli předcházení lékovým interakcím. Nejčastěji se jednalo o blokátory sodíkových kanálů (SCBs) a klobazam. Podávání CNB zvyšuje plazmatickou koncentraci hlavního metabolitu klobazamu (N-desmethylklobazamu), který může být odpovědný za nežádoucí účinky. Proto se v souladu s SPC cenobamátu doporučuje při zahájení této přídatné léčby dávku klobazamu snížit.

V kombinacích více konkomitantně užívaných ASMs může docházet k většímu množství farmakokinetických i farmakodynamických interakcí mezi nimi. I z pohledu adherence pacientů k léčbě je vhodné uvažovat o celkové lékové zátěži a možnosti snížit počet konkomitantně užívaných protizáchvatových léčiv.  

   

Obr. 3  Snížení počtu ASMs při léčbě CNB

     

Pozn.: Podíl pacientů současně užívajících ASM. Sloupce ukazují podíl těch, kteří užívali 0–6 ASM v různých časových bodech (* p < 0,001 oproti počátku).

    

Bezpečnostní profil CNB odpovídá ASM 3. generace

Intenzita, typ a podíl nežádoucích účinků pozorované v této observační studii byly obdobné hlášením z klinických studií. Nejčastěji byly pozorované somnolence (35,9 % pacientů) a závratě (26,5 %). Po 12 měsících tuto terapii stále užívalo 87 % pacientů, což bylo ve shodě s výsledky klinických studií a podporovalo nejen dobrou snášenlivost, ale i celkový klinický přínos CNB u dospělých s nekontrolovanou fokální epilepsií.

    

Závěr

Farmakorezistentní epilepsie je komplikované onemocnění, k jehož překonání je v současné době k dispozici několik možností. Výsledky z klinické praxe potvrzují výstupy z klinických studií a prokázaly benefit přídatné léčby cenobamátem na snížení frekvence záchvatů v závislosti na dávce. Terapie CNB je spojena s příznivým vlivem na četnost záchvatů a poklesem počtu současně užívaných protizáchvatových léčiv za dobré adherence pacientů.

Cenobamát je indikovaný již po selhání ASM 2. volby, pacienti s nedostatečně kompenzovanými záchvaty se tak k této nové molekule mohou dostat poměrně brzy. Moderní protizáchvatová léčiva 3. generace by neměla zůstávat vyhrazena pro těžké případy − pacienti by se k nim měli mít možnost dostat dříve, než jim nekontrolovaná epilepsie způsobí v životě zbytečné škody.

  

(lexi)

Zdroje:
1. Steinhoff B. J., Carreno M. Focal onset seizures: new treatment options in the clinical practice. EMJ Neurol 2023; 11 (1): 24–34, doi: 10.33590/emjneurol/10300229.
2. Krauss G. L., Klein P., Brandt C. et al. Safety and efficacy of adjunctive cenobamate (YKP3089) in patients with uncontrolled focal seizures: a multicentre, double-blind, randomised, placebo-controlled, dose-response trial. Lancet Neurol 2020; 19 (1): 38–48, doi: 10.1016/S1474-4422(19)30399-0.
3. Villanueva V., Santos-Carrasco D., Cabezudo-García P. et al. Real-world safety and effectiveness of cenobamate in patients with focal onset seizures: outcomes from an expanded access program. Epilepsia Open 2023 Sep; 8 (3): 918–929, doi: 10.1002/epi4.12757.
4. Lattanzi S., Trinka E., Zaccara G. et al. Third-generation antiseizure medications for adjunctive treatment of focal-onset seizures in adults: a systematic review and network meta-analysis. Drugs 2022; 82 (2): 199–218, doi: 10.1007/s40265-021-01661-4.
5. SPC Ontozry. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/ontozry-epar-product-information_cs.pdf 



Štítky
Neurologie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Léčba farmakorezistentní epilepsie v praxi
Autoři: MUDr. Jana Zárubová, MUDr. Jana Amlerová, Ph.D., MUDr. Adam Kalina

Pacient s farmakorezistentní epilepsií a jeho cesta k bezzáchvatovosti
Autoři: doc. MUDr. Martin Pail, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#