#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aplikace topických kortikosteroidů u dětí s atopickou dermatitidou: na vlhkou, či suchou pokožku?

20. 11. 2018

Na základě předchozích prací ukazujících na přínos aplikace topických kortikosteroidů na mokrou pokožku po koupeli u atopické dermatitidy provedli autoři z amerického Connecticutu studii, která porovnávala použití této techniky s běžnou aplikací na suchou pokožku u dětí s tímto onemocněním.

Metodika a průběh studie

Jednalo se o randomizovanou kontrolovanou studii se zaslepením pro zkoušející lékaře, do které bylo zařazeno 45 dětí. Určenou techniku lokální aplikace kortikosteroidů pacienti dodržovali po dobu 14 dnů. Primárním sledovaným parametrem bylo zlepšení skóre indexu plochy a závažnosti ekzému (EASI – Eczema Area and Severity Index). Dále byly hodnoceny následující parametry: zátěž daná onemocněním, pruritus, kvalita spánku, hladina kortizolu v ranních hodinách a výskyt nežádoucích příhod.

Výsledky

Výsledky ukázaly zlepšení skóre EASI o 84,8 % (95% interval spolehlivosti [CI] 77,5–92,1) u 22 dětí s aplikací na vlhkou pokožku a o 81,4 % (95% CI 70,3–92,4) u 23 dětí s běžnou aplikací na suchou pokožku. Mezi oběma skupinami nebyl zjištěn významný rozdíl (p = 0,85).

Závěr

I když je velikost vzorku malá, výsledky nenaznačují možný přínos aplikace topických kortikosteroidů na vlhkou pokožku po koupeli u dětí s atopickou dermatitidou.

(zza)

Zdroj: Kohn L. L., Kang Y., Antaya R. J. A randomized, controlled trial comparing topical steroid application to wet versus dry skin in children with atopic dermatitis (AD). J Am Acad Dermatol 2016; 75 (2): 306–311, doi: 10.1016/j.jaad.2016.04.060.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#