#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiovaskulární intervence za nepřerušené terapie dabigatranem − poznatky ze studie GLORIA-AF

12. 1. 2023

Analýza, která využila data z mezinárodního registru pacientů s nově diagnostikovanou fibrilací síní, hodnotila bezpečnost a účinnost nepřerušené terapie dabigatranem při kardioverzi či ablaci fibrilace síní, implantaci kardiostimulátoru a koronární angiografii s případným zavedením stentu.

Úvod 

Nová nebo také přímá perorální antikoagulancia (NOACs/DOACs) postupně nahrazují antagonisty vitaminu K (VKA) v prevenci cévních mozkových příhod (CMP) u jedinců s nevalvulární fibrilací síní (FiS). V současné době ovšem nemáme dostatek prospektivních údajů o managementu podávání DOACs během kardiovaskulárních (KV) intervencí. Níže citovaná analýza studie GLORIA-AF se proto zaměřila na hodnocení přímého inhibitoru trombinu dabigatranu právě v managementu KV intervencí. 

Studie GLORIA-AF

GLORIA-AF je mezinárodní prospektivní registr pacientů s nově diagnostikovanou FiS a zvýšeným rizikem CMP. Během 2 let byl u těchto jedinců sledován výskyt CMP nebo systémové embolie a velkého krvácení do 8 týdnů po KV intervenci provedené při nepřerušené terapii dabigatranem.  

Výsledky 

Sledovaná skupina čítala 479 pacientů, u nichž bylo provedeno celkem 599 KV intervencí. Za nepřerušeného užívání dabigatranu proběhlo 69 % (n = 412/599) intervencí, a to 84 % (n = 299/354) kardioverzí, 43 % (n = 38/89) ablací FiS, 43 % (n = 25/58) implantací kardiostimulátoru a 51 % (n = 50/98) koronárních angiografií/zavedení stentů.  

Pacienti byli po intervenci sledování v průměru 8,4 týdne. V průběhu sledování došlo k 1 případu velkého krvácení a k 1 systémové embolické příhodě (poměr rizik [HR] 0,25 % pro obě příhody, 95% interval spolehlivosti [CI] 0,01–1,36 %). 

Závěr 

U pacientů s nově diagnostikovanou nevalvulární fibrilací síní proběhly během 2 let více než dvě třetiny kardiovaskulárních intervencí (ve většině případů kardioverzí) za nepřerušené terapie dabigatranem. Ta byla spojená s nízkým výskytem velkého krvácení a nízkým rizikem CMP nebo systémové embolie. Výsledky pozorování potvrzují účinnost a příznivý bezpečnostní profil dabigatranu v podmínkách reálné klinické praxe u těchto pacientů. 

(lexi) 

Zdroj: Van der Wall S., Lip G., Teutsch C. et al. Low bleeding and thromboembolic risk with continued dabigatran during cardiovascular interventions: the GLORIA-AF study. Eur J Intern Med 2021; 91: 75−80, doi: 10.1016/j.ejim.2021.05.020.

Zde si můžete prohlédnout infografiku ke studii Gloria AF. 



Štítky
Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#