#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. Tomáš Gabrhelík: Léčbou bolesti by se měly seriózně zabývat všechny obory, zejména u seniorů

27. 9. 2023

Chronická bolest bývá zejména u starších a polymorbidních pacientů často podceňována. Při samoléčbě bolesti naopak mnozí pacienti dlouhodobě užívají nevhodný lék. Léčba déletrvající a intenzivnější bolesti by měla být vedena algeziologem, ostatní specialisté by neměli zapomínat sledovat pacientovu dokumentaci, aby se předešlo lékovým duplicitám a jiným rizikům plynoucím z nevhodné preskripce. O úskalích a benefitech analgetické léčby hovoříme s doc. MUDr. Tomášem Gabrhelíkem, Ph.D., z ambulance pro léčbu bolesti při Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny LF UP a FN Olomouc.

Jaký podíl pacientů řeší problém chronické bolesti samoléčbou?

Těžko odhadnout. Data k tomu nemáme, ale určitě nejde o nevýznamnou část populace. Zejména u epizodické bolesti, například vertebrogenní, sáhne řada lidí po dostupném antiflogistiku. Až v případě déletrvajících problémů se obracejí na odborníky.

Dokáže se člověk chovat racionálně, pokud trpí dlouhodobou bolestí?

Ano, ale často nemá dostatek relevantních informací. Mnohdy se řídí tím, co mu doporučil známý nebo co si někde přečetl. Pokud trpí větší chronickou bolestí, například nádorovou, tam se již dopad na psychiku objevuje a může být změněné vnímání i chování.

Jak častým problémem je nadužívání analgetik a případná závislost?

U léčby, kterou nevede odborník, bývá nadužívání častější a řada analgetik skutečně má adiktivní potenciál. Avšak při řízené algeziologické léčbě je toto riziko minimalizováno.

Přispívají k nadužívání či nevhodné volbě analgetik také lékaři?

Určitě. Bývá to z důvodu nedostatečné informovanosti, ale zejména k tomu přispívají organizační důvody. Lékaři často nesledují, co předepsal pacientovi jiný specialista, takže něco předepíše revmatolog, něco ortoped… jedno analgetikum má pacient na bolest zad, jiné na bolest hlavy. Je třeba si uvědomit, že analgetický lék působí na celé tělo. A sledovat elektronickou dokumentaci pacienta.

A bývá bolest také často podceňována?

Bezesporu. Všechny obory by se měly léčbou bolesti seriózně zabývat. Nejvíce to platí v případě léčby seniorů. Problémem může být také poddávkování. Mnoho lékařů se vyhýbá indikaci opioidů, ale ty mohou v řadě případů zlepšit kvalitu života nemocných. Mimo to se nabízejí i nefarmakologické intervence.

Která analgetika jsou u pacientů nejoblíbenější?

Obecně ta, která mají odzkoušená, nebo ta, co jim doporučil někdo důvěryhodný. Velmi často jde o nesteroidní antiflogistika. Ta ale představují dvousečnou zbraň. Jde o výborné léky pro mladé lidi na krátkou dobu, avšak nevhodné pro dlouhodobé užívání u starších a polymorbidních pacientů. U této skupiny nemocných je lepší volit lék z třídy slabých opioidů, které zde mají nejlepší poměr účinnosti a rizika.

Mezi nejstarší dosud užívaná analgetika patří metamizol. Jaké je jeho současné postavení?

Metamizol vykazuje podobnou účinnost jako paracetamol u mírné a střední bolesti. Navíc má spasmolytický efekt a dá se dobře kombinovat s ostatními třídami analgetik. Co se týče zmiňovaných závislostí, je v tomto ohledu bezpečný.

Jaký je význam hodnoty NNT v praxi a do jaké míry ovlivňuje rozhodnutí lékaře při výběru analgetika?

My algeziologové jsme dobře obeznámeni s potencí známých analgetik a jejich skupin. Nicméně myslím, že ostatní odborníci se při výběru léčby řídí spíše empirickou zkušeností a obecnými poznatky o síle analgetik.

 

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#