#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Analgetický efekt metamizolu při bolesti vyvolané chladem

5. 10. 2022

Chladový test slouží k experimentálnímu navození akutní bolesti – může tak být využit například k testování účinnosti analgetik. Autoři recentně publikované německé práce hodnotili analgetický efekt a snášenlivost metamizolu v porovnání s opioidními analgetiky právě při použití této metody. Vedl je k tomu fakt, že ačkoliv má léčivo prokázanou klinickou účinnost a bezpečnost, tímto postupem zatím na rozdíl od opioidů testováno nebylo.

Chladový test

Chladový test (CPT − cold pressor test) se provádí ponořením končetiny do studené vody až k dosažení individuální tolerance bolesti. Test hodnotí čas nástupu (tj. práh) bolesti, její intenzitu a moment odtažení ruky (tolerance bolesti).

Sdružena analýza dat a metodika jejich sběru

Odborníci z univerzitní nemocnice v Essenu provedli sdruženou analýzu dat 264 zdravých dobrovolníků ze 3 randomizovaných placebem kontrolovaných dvojitě zaslepených podstudií. Porovnali jedinou dávku 800 mg metamizolu se dvěma různými dávkami kombinace opioidů tilidin/naloxon (50/4 mg a 100/8 mg) a s placebem, s využitím CPT. Hodnocena byla intenzita bolesti, její tolerance, nežádoucí příhody připisované medikaci, změny krevního tlaku a srdeční frekvence. Intenzita bolesti byla hodnocena jako procento plochy pod křivkou bolesti (%AUPC). Tolerance bolesti byla definována jako doba do vytažení ruky z vodní lázně. Maximální doba ponoření byla omezena na 180 s.

První CPT proběhl před podáním analgetik. Poté byl perorálně podáno 100/8 mg tilidinu/naloxonu (podstudie 1), 50/4 mg tilidinu/naloxonu (podstudie 2), 800 mg metamizolu (podstudie 3) nebo čištěná voda v kapslích (kontrolní skupina ve všech podstudiích). Po 35 minutách byl proveden druhý test. Účastníci prováděli během obou testů nepřetržité hodnocení bolesti na vizuální analogové škále (VAS) pomocí mechanického posuvníku.

Výsledky

Analgetické účinky závislé na dávce, bezpečnost a snášenlivost tilidinu/naloxonu

Obě dávky opioidů snížily významně %AUPC a zvýšily toleranci bolesti. Vyšší dávka byla spojena s větším snížením %AUPC a vyšší nárůstem tolerance bolesti než nižší dávka opioidů. U obou dávek byl popsán významně vyšší výskyt nežádoucích příhod připisovaných medikaci než v kontrolní skupině. Byly hlášeny závratě, nevolnost a zvracení. Ve skupině s vyšší dávkou se vyskytly dvě závažné nežádoucí příhody s nutností lékařského zásahu. Změny krevního tlaku a srdeční frekvence zjištěny nebyly.

Analgetické účinky, bezpečnost a snášenlivost metamizolu

Metamizol vedl k významnému snížení %AUPC a zvýšení tolerance bolesti v porovnání s kontrolní skupinou. Při jeho podání nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly ve výskytu nežádoucích příhod připisovaných medikaci oproti placebu. Nedošlo ani ke změně krevního tlaku a srdeční frekvence.

Porovnání metamizolu a opioidů

Sdružena analýza dat ze všech 3 studií ukázala srovnatelné snížení %AUPC a zvýšení tolerance bolesti při podání metamizolu a nízké i vysoké dávky opioidů. Výskyt nežádoucích příhod připisovaných medikaci byl ve skupině s metamizolem významně nižší než ve skupinách s opioidy.

Závěr

Metamizol vedl u zdravých dobrovolníků ke srovnatelnému zmírnění akutní bolesti navozené chladem jako obě dávky opioidních analgetik. Vykázal však významně lepší snášenlivost odpovídající placebu. Kombinace metamizolu s CPT představuje podle výsledků této práce bezpečný, tolerovatelný a účinný experimentální model pro hodnocení farmakologicky navozené analgezie.

(lkt)

Zdroj: Kleine‐Borgmann J., Wilhelmi J., Kratel J. et al. Tilidine and dipyrone (metamizole) in cold pressor pain: a pooled analysis of efficacy, tolerability, and safety in healthy volunteers. Clin Transl Sci 2021 Sep; 14 (5): 1997–2007, doi: 10.1111/cts.13058.



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#