#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Včasná péče a silné kosti: Revma Liga ČR řeší osteoporózu

20. 12. 2023

Osteoporóza je chronické onemocnění, které postihuje kosti a zvyšuje riziko zlomenin. Jde o jedno z nejběžnějších onemocnění kostí a postihuje převážně ženy po menopauze a starší osoby. V boji proti této nemoci a v edukaci i podpoře pacientů hraje klíčovou roli Revma Liga ČR.

Varovné známky

V Česku je ve vysokém riziku zlomeniny přibližně 360 tisíc žen, z nichž 79 % zůstává neléčeno. Osteoporóza se přitom dá snadno zjistit. Snažíme se upozorňovat na varovné známky, jakými jsou:

  • bolesti zad
  • snížení tělesné výšky
  • potíže při chůzi (časté pády)
  • zlomeniny po nepřiměřeně malých nehodách

Pokud se u pacientů tyto varovné známky objeví, doporučujeme vyhledat lékaře. V dnešní době ideálně praktického lékaře nebo gynekologa. Lékaři obou těchto odborností mají povědomí o rizicích osteoporózy a pravděpodobně jsou již zapojeni do programu včasného záchytu osteoporózy v Česku.

Lékař vystaví žádanku na denzitometrii, a pokud se na jejím základě odhalí osteoporóza, rovnou nasazuje léčbu. Ta v ideálním případě záhy zabere a pacient pocítí zlepšení stavu. Dbáme na to, abychom informovali i o podpůrných opatřeních, jakými jsou zdravá, nutričně vyvážená strava, dostatek spánku, příjem vitaminu D a dostatek pohybu.

Pacientská organizace Revma Liga Česká republika

Revma Liga ČR je pacientská organizace, která se zaměřuje na podporu a záštitu pro osoby s revmatickými onemocněními a také s osteoporózou. Cílem spolku je zkvalitnění péče a kvality života pacientů u nás. Organizace hraje nezastupitelnou a výjimečnou roli v poskytování informací a pomoci lidem s osteoporózou a revmatem.

Jedním z hlavních cílů Revma Ligy ČR je zvýšit povědomí o osteoporóze a její včasné diagnostice. Snaží se také zajistit, aby pacienti měli přístup k nejnovějším informacím a léčebným možnostem. To vše i díky spolupráci s odborníky z oborů osteologie a revmatologie, aby bylo zajištěno, že pacienti dostávají správnou péči a podporu.

Aktivity pro pacienty a posilování povědomí o problematice osteoporózy

Pro posílení povědomí o osteoporóze se Revma Liga ČR rozhodla začlenit toto onemocnění do svého říjnového Světového dne a poskytnout desítkám pacientů příležitost k dřívější konzultaci v rámci akce nazvané „Včasná péče – silnější obrana“, která se konala v prostorách Spojky Karlín v Praze. Současně bylo na webových stránkách www.denartritidy.cz zveřejněno edukační video, jež představuje 5 klíčových otázek a odpovědí týkajících se osteoporózy.

Organizace rovněž věnuje pozornost otázkám prevence osteoporózy. Upozorňuje na důležitost zdravého životního stylu včetně vyvážené stravy a pravidelné fyzické aktivity. Důrazně doporučuje pravidelné kontroly u lékaře, zejména u osob s vyšším rizikem výskytu osteoporózy, a na své webové stránce www.revmaliga.cz připravila speciální sekci, kde lze najít všechny potřebné informace o osteoporóze.

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, design

Popis byl vytvořen automaticky

Na jaké problémy při diagnostice a léčbě osteoporózy stále narážíme?

Osteoporóza zprvu nijak „nepřekáží“ – není vidět ani nebolí. To je pravděpodobně nejčastější příčinou přehlédnutí varovných symptomů. Pacientů je potřeba se zeptat na základní otázky z jejich života. I k tomu pomáhá dotazník FRAX, který využívají zdravotníci nejen v Česku jako nástroj pro stanovení rizika osteoporózy.

Ve spolku Revma Liga ČR nejsme lékaři, a proto při komunikaci s pacienty používáme následující otázky:

  • Utrpěl/a váš otec nebo vaše matka zlomeninu kyčle?
  • Utrpěl/a jste po 50. roce věku zlomeninu dolního konce předloktí, pažní kosti, bércové kosti, pánve, či dokonce kyčle nebo zlomeninu obratle?
  • Snížila se Vaše tělesná výška od 20 let věku o více než 6 cm?
  • Léčíte se pro zánětlivé kloubní choroby, roztroušenou sklerózu, závažné onemocnění ledvin, jater či střev?
  • Užíváte nebo užíval/a jste dlouhodobě kortikoidy v tabletách nebo v infuzích?

Pokud pacient na jednu či více otázek odpoví „ano“, je čas navštívit specializované centrum.

Edita Müllerová a David Kříž
Revma Liga Česká republika, z. s.



Štítky
Endokrinologie Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Ortopedie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#