#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sérologické markery predikují vznik IBD i několik let před stanovením diagnózy

20. 5. 2013

Je obecně dobře známo, že protilátky proti cytoplazmě neutrofilů (ANCA) a protilátky proti Saccharomyces cerevisiae (ASCA) bývají běžně detekovány jak v séru pacientů s ulcerózní kolitidou (UC) a Crohnovou nemocí (CD), tak i u jejich zdravých příbuzných.

Je obecně dobře známo, že protilátky proti cytoplazmě neutrofilů (ANCA) a protilátky proti Saccharomyces cerevisiae (ASCA) bývají běžně detekovány jak v séru pacientů s ulcerózní kolitidou (UC) a Crohnovou nemocí (CD), tak i u jejich zdravých příbuzných. V prestižním periodiku Gut byla nedávno publikována práce, která se pokusila určit hodnotu některých sérologických markerů jako prediktorů UC a CD.

Jedinci, u kterých došlo k rozvoji CD nebo UC, byli identifikováni ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). V době zařazení do studie netrpěl žádný z účastníků Crohnovou nemocí ani ulcerózní kolitidou. Každému nově vzniklému případu IBD pak byly přiřazeny dvě zdravé kontroly odpovídající datem narození, pohlavím, datem vstupu do studie i dobou následného sledování. Vzorky séra od případů i kontrol získané v době vstupu do studie byly vyšetřeny za účelem detekce ASCA IgG, ASCA IgA, perinukleárních ANCA protilátek (pANCA), protilátek proti vnější membráně transportního proteinu E. coli (OmpC) a flagellinu CBir1. K určení rizika vzniku CD a UC pak byla použita metoda podmíněné logistické regrese.

Po průměrné době sledování 4,5 roku (SD 3,2), resp. po 4,4 roku (SD 3,1) od provedení krevního odběru bylo diagnostikováno celkem 77 osob s CD a 167 s UC. Kombinace pozitivity pANCA, ASCA, anti-CBir1 a anti-OmpC byla nejpřesnějším prediktorem vzniku CD a UC (plocha pod ROC křivkou 0,679 a 0,657). Prediktivní hodnota této kombinace markerů se zvyšovala, pokud byla doba do stavení diagnózy CD a UC kratší.

Na základě výše uvedených zjištění lze tedy říci, že popisovaný panel sérologických markerů lze použít k predikci rozvoje CD a UC u jedinců z nízkorizikové populace.

(mik)

Zdroj: van Schaik F. D. et al. Serological markers predict inflammatory bowel disease years before the diagnosis. Gut. 2013 May; 62 (5): 683–8; doi: 10.1136/gutjnl-2012-302717.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#