#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role psychologických faktorů a dysfunkce trávicího traktu u pacientů s laktózovou intolerancí a syndromem dráždivého tračníku s průjmem

24. 1. 2014

Při rozvoji laktózové intolerance u pacientů se syndromem dráždivého tračníku hrají významnou roli úzkost, slizniční imunitní aktivace a zvýšená viscerální senzitivita.

Pacienti se syndromem dráždivého tračníku (IBS z angl. Irritable Bowel Syndrome) poměrně často uvádějí intoleranci mléčných produktů. Nicméně příznaky IBS jsou natolik podobné symptomům potravinové intolerance, že podle některých autorů je právě malabsorpce fermentovatelných sacharidů (např. laktózy) u mnoha pacientů jeho příčinou. U obou typů poruch se předpokládá společná etiologie zahrnující psychologické faktory (např. úzkost) a dysfunkci trávicího traktu (např. viscerální hypersenzitiva). Cílem recentně publikované práce bylo zhodnotit roli psychologických faktorů, imunitní aktivace a viscerální senzitivity na rozvoj laktózové intolerance (LI) u pacientů s IBS s průjmem.

Studie zahrnovala 55 pacientů s IBS s průjmem a 18 zdravých kontrol s deficitem laktázy. Všichni pacienti podstoupili vodíkový dechový test s 20 g laktózy (LHBT z angl. Lactose Hydrogen Breath Test). Pacienti byli rozděleni na ty s malabsorpcí laktózy (ML) a její intolerancí (= malabsorpce a nárůst v celkovém skóre jejích příznaků). Měření zahrnovala hodnocení psychologického stavu; střevní biopsie s kvantifikací žírných buněk, T-lymfocytů a enterochromafinních buněk; sérových cytokinů a rektální senzitivity před požitím laktózy a po ní.

LI se častěji vyskytovala u pacientů s IBS s průjmem než u zdravých kontrol (46 % vs. 17 %; P = 0,029). Pacienti s IBS s průjmem a LI vykazovali vyšší úroveň úzkosti než ti s ML (P = 0,017) nebo kontroly (P = 0,006); zvýšení v počtu slizničních žírných buněk v porovnání s ML (P = 0,006) a kontrolami (P ˂ 0,001); zvýšení sérových hladin tumor nekrotizujícího faktoru –α v porovnání s ML (P = 0,034) a kontrolami (P ˂ 0,001) a vyšší rektální senzitivitu po požití laktózy v porovnání s ML nebo kontrolami (P ˂ 0,001). Závažnost abdominálních symptomů po požití laktózy byla asociována s nárůstem viscerální senzitivity po požití laktózy (r = 0,629; P ˂ 0,001), počtu žírných buněk (r = 0,650; P ˂ 0,001) a úzkosti (r = 0,519; P ˂ 0,001).

Přítomnost úzkosti, slizniční imunitní aktivace a zvýšení viscerální senzitivity po požití laktózy může u pacientů s IBS s průjmem a LI indikovat fenotyp reagující na dietní terapii a/nebo léčbu stabilizující žírné buňky.

(the)

Zdroj: Yang J. et al. Lactose intolerance in irritable bowel syndrome patients with diarrhoea: the roles of anxiety, activation of the innate mucosal immune system and visceral sensitivity. Aliment Pharmacol Ther 2014 Feb; 39 (3): 302–11; doi: 10.11 11/apt.12582.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#