Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Střevní záněty: Novinky
Odborné společnosti
Videorozhovor
Kongresy
Časopisy
Zajímavé odkazy
Další...
 

Mají zánětlivá střevní onemocnění vliv i na čich a chuť pacientů?

Specializace: dětská gastroenterologie gastroenterologie a hepatologie
Téma: Střevní záněty

Vydáno: 5.6.2014

Mají zánětlivá střevní onemocnění vliv i na čich a chuť pacientů?

Nová studie německých vědců publikovaná v časopise PloS One se zaměřila na pacienty se zánětlivými střevními onemocněními (zkratka IBD). Konkrétně studovali vliv onemocnění a aktuální medikace na vnímání chuťových a čichových vjemů.

Do pokusu bylo zařazeno celkem 59 pacientů s IBD – 37 z nich trpělo Crohnovou chorobou a zbylých 22 ulcerózní kolitidou. Jednotlivé vjemy se testovaly za použití speciálních čichových tyčinek a chuťových stripů. Získané informace porovnali výzkumníci s výsledky kontrolní skupiny (sestavené ze zdravých jedinců) a publikovanými normativními daty.

Závěry byly překvapivé. Mezi pacienty s IBD zjistili vědci snížený práh pro vnímání zápachu, nikoliv však pro jeho identifikaci. Stejně tak pacienti vykazovali horší chuťové vnímání všech základních chutí (vyjma kyselé) ve srovnání s normativními daty. Celých 57,6 % pacientů postižených IBD trpělo hyposmií (sníženou čichovou ostrostí), 30,5 % pacientů s IBD mělo snížené vnímání chuťových podnětů (tzv. hypogeusii).

Subjektivní sebehodnocení všech zúčastněných z IBD skupiny poukázalo na fakt, že si pacienti snížení chuťových či čichových vjemů nejsou vědomi. Za zmínku stojí, že v rámci IBD skupiny nebyl nalezen relevantní rozdíl hodnot mezi pacienty s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou. Momentální aktivita onemocnění ani užívaná terapie neměly na olfaktorní/gustatorní funkce vliv.

Z uvedeného jasně vyplývá, že pacienti s IBD mají signifikantně zhoršené vnímání chutí i vůní. Vzhledem k tomu, že se nejedná o ojedinělé případy, doporučují vědci plošné testování všech postižených. Stanovené výsledky nemocným s IBD poskytnou informace o míře jejich postižení. Jen tak mohou poznat své limity a díky tomu zlepšit i kvalitu svého života.

(msd)

Zdroj: Steinbach S., et al. Smell and Taste in Inflammatory Bowel Disease. PLos One, 2013 Sep 25; 8 (9): e73454.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     3,6/5, hodnoceno 13x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Spojitost mezi sérovými hladinami bilirubinu a Crohnovou nemocí

Předpokládá se, že oxidativní stres hraje důležitou roli v rozvoji Crohnovy nemoci (CD). Za hlavní endogenní antioxidant je považován bilirubin v séru. Nakolik jsou sérové hladiny bilirubinu a geny ovlivňující jeho systémové koncentrace spojeny s CD, se pokusila odpovědět studie publikovaná v březnovém vydání Inflammatory Bowel Diseases.

Příjem vápníku ve stravě u pacientů s IBD

S osteopenií a zvýšeným rizikem vzniku fraktur se u pacientů s IBD setkáváme relativně často. Příčin jejich vzniku může být hned několik. K těm nejčastějším pak nepochybně patří i nedostatečný příjem kalcia ve stravě.

Klinické, sérologické a genetické faktory spojené s výskytem pyoderma gangrenosum a erythema nodosum u pacientů s IBD

Pyoderma gangrenosum (PG) a erythema nodosum (EN) patří k nejčastějším kožním projevům zánětlivých střevních onemocnění (IBD). Nicméně jejich etiopatogeneze nebyla dosud zcela objasněna.



Všechny novinky