#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klostridiová infekce u dětských pacientů s IBD

31. 10. 2014

Klostridiová infekce nebývá u dětských pacientů s idiopatickými střevními záněty (IBD) vzácným nálezem. Nakolik však souvisí infekce vyvolaná Clostridium difficile s průběhem onemocnění IBD, se pokusila odpovědět práce publikovaná v zářijovém on-line vydání Inflammatory Bowel Diseases.

Klostridiová infekce nebývá u dětských pacientů s idiopatickými střevními záněty (IBD) vzácným nálezem. Nakolik však souvisí infekce vyvolaná Clostridium difficile s průběhem onemocnění IBD, se pokusila odpovědět práce publikovaná v zářijovém on-line vydání Inflammatory Bowel Diseases.

Do popisované prospektivní srovnávací multicentrické studie bylo od října 2010 do října 2011 zařazeno celkem 211 dětských pacientů s IBD. Všichni tito pacienti byli testováni na přítomnost toxinů Clostridium difficile A + B ve vzorcích stolice v 0., 6. a 12. měsíci. V tom samém období byly získány vzorky stolice za účelem analýzy toxinů Clostridium difficile od 112 dětí s celiakií, které tvořily kontrolní skupinu.

Pozitivní nález Clostridium difficile byl významně častější u pacientů s IBD, než tomu bylo u dětí s celiakií (7,5 % vs. 0,8 %, p = 0,008). Pozitivní nález byl u 71,4 % pacientů s IBD spojen s aktivitou onemocnění (p = 0,01). Postižení kolon bylo přítomné u 85,7 % pacientů s pozitivním nálezem Clostridium difficile. Naproti tomu nebyla prokázána spojitost mezi pozitivním nálezem Clostridium difficile a užíváním antibiotik, inhibitorů protonové pumpy, hospitalizací a terapií IBD. Při hodnocení po 12 měsících bylo zjištěno, že imunosupresivní nebo biologickou terapii nakonec vyžadovalo více těch pacientů, u kterých byl nález klostridiové infekce pozitivní v době vstupu do studie (p = 0,01). Při hodnocení v 6. a 12. měsíci bylo zase zjištěno, že u pacientů s pozitivitou Clostridium difficile se častěji jednalo o aktivní onemocnění na rozdíl od těch Clostridium difficile negativních (p = 0,04 po 6. měsících a p = 0,08 po 12. měsících). Počet hospitalizací byl pak vyšší v 6. měsíci ve skupině s pozitivitou Clostridium difficile (p = 0,05).

Tato studie tedy prokazuje, že u dětí s IBD se můžeme relativně často setkat s Clostridium difficile. Pacienti s pozitivitou klostridiové infekce vykazují často známky aktivity onemocnění, zejména pak v oblasti kolon, a mají tendenci k závažnějšímu průběhu onemocnění.

(mik)

Zdroj: Martinelli M., Strischiuglio C., Veres G., et al. Clostridium difficile and Pediatric Inflammatory Bowel Disease: A Prospective, Comparative, Multicenter, ESPGHAN Study. Inflamm Bowel Dis. Publikováno on-line 29. září 2014.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#