#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deficit vitaminu B12 u pacientů s IBD

7. 7. 2014

Diagnostika a následná terapie deficitu vitaminu B12 u pacientů s idiopatickými střevními záněty (IBD) se často neopírají o poznatky EMB (evidence based medicine), a to zejména z důvodů, že dosud není zcela jasné, nakolik může samotná malabsorpce vést k rozvoji klinického onemocnění.

Kanadští gastroenterologové provedli nedávno systematickou review, která měla za cíl zjistit, nakolik samotné onemocnění IBD predisponuje pacienty ke vzniku deficitu vitaminu B12. Za tímto účelem byla nezávislými recenzenty provedena rozsáhlá analýza databází Ovid MEDLINE a EMBASE. Bylo tak nalezeno celkem 42 relevantních prací čítajících celkem 3732 pacientů.

Bylo zjištěno, že samotná diagnóza Crohnovy nemoci, bez provedené ileocekální resekce a bez ohledu na místo postižení ilea, nevedla ke zvýšení rizika vzniku deficitu vitaminu B12. U Crohnovy nemoci byla s deficitem vitaminu B12 spojena resekce ilea větší než 30 cm, zatímco resekce úseku menšího než 20 cm nikoliv. Diagnóza ulcerózní kolitidy pacienty nepredisponovala ke vzniku deficitu vitaminu B12. Žádné ze studií se nepodařilo využít v diagnostice testování pomocí biomarkerů, jak je uváděno v současných doporučeních týkajících se deficitu vitaminu B12.

Výše uvedená zjištění tedy nepotvrdila spojitost deficitu vitaminu B12 a Crohnovy nemoci jako takové (bez ohledu na postižení ilea). Pouze resekce ilea větší než 30 cm predisponovala pacienty s CD k deficitu vitaminu B12 a potřebě následné suplementace. Na základě těchto nálezů se autoři pokusili navrhnout konkrétní diagnostický a terapeutický algoritmus, nicméně všechny tyto nálezy a doporučení vyžadují ověření v dalších prospektivních studiích. Samotné sérové hladiny vitaminu B12 jsou však pravděpodobně k diagnostice deficitu u asymptomatických pacientů nedostatečné.

(mik)

Zdroj: Battat R., Kopylov U., Szilagyi A., et al. Vitamin B12 deficiency in inflammatory bowel disease: prevalence, risk factors, evaluation, and management. Inflamm Bowel Dis. 2014 Jun; 20 (6): 1120–8; doi: 10.1097/MIB.0000000000000024.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#