#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budesonid v multimatrixové formě u pacientů s ulcerózní kolitidou

2. 2. 2016

Ulcerózní kolitida (UC) je chronické idiopatické zánětlivé střevní onemocnění, během kterého se u pacientů cyklicky střídají období aktivity a remise. Budesonid v multimatrixové formě (MMX) je perorální glukokortikoid druhé generace, který je schopen se uvolňovat v celé délce tračníku.

Ve farmakokinetických studiích MMX formy budesonidu činila průměrná míra absorpce v oblasti mezi vzestupným a sestupným tračníkem/sigmoideem 95,9 %. Ve dvou designově identických studiích fáze III (CORE I a II) byl budesonid v dávce 9 mg podávaný 1× denně ve formě MMX účinný a dobře tolerovaný v navození remise mírné až středně těžké UC.

V obou studiích byla míra dosažení klinické a endoskopické remise signifikantně vyšší u pacientů léčených budesonidem MMX 9 mg než u pacientů užívajících placebo. Ve studii CORE I bylo remise v 8. týdnu dosaženo u 17,9 % pacientů užívajících budesonid MMX 9 mg ve srovnání se 7,4 % u pacientů s placebem (p = 0,01) a 12,1 % u pacientů s mesalazinem. Ve studii CORE II dosáhlo v 8. týdnu remise 17,4 % nemocných léčených budesonidem MMX 9 mg, 4,5 % pacientů s placebem (p = 0,005) a 12,6 % pacientů užívajících budesonid s řízeným uvolňováním v oblasti tenkého střeva (p = 0,048).

Hodnocení 12měsíční udržovací léčby ukázalo, že budesonid MMX v dávce 6 mg může oddálit rozvoj klinického relapsu − medián doby do relapsu přesahoval 1 rok u budesonidu MMX 6 mg oproti 181 dnům u pacientů užívajících placebo (p = 0,02).

V obou studiích CORE měl budesonid MMX výborný bezpečnostní profil. Nejzávažnější nežádoucí účinky byly pouze mírné nebo středně závažné intenzity, závažné nežádoucí účinky se vyskytovaly jen velmi zřídka. Míra výskytu nežádoucích účinků, jež se typicky objevují při dlouhodobé terapii glukokortikoidy, byla stejná ve všech léčených skupinách. Dlouhodobý bezpečnostní profil budesonidu (12 měsíců) je srovnatelný s placebem.

Výsledky studií CORE dokládají, že budesonid ve formě MMX je účinným a bezpečným léčivem, které by mělo mít v léčbě UC své místo.

(epa)

Zdroj: Lichtenstein G. R. Budesonide multi-matrix for the treatment of patients with ulcerative colitis. Dig Dis Sci 2016 Feb; 61 (2): 358−370.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#