#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příčiny sideropenické anémie

21. 12. 2015

V okamžiku, kdy zásoby železa klesnou pod úroveň, která je nezbytně nutná pro normální produkci erytrocytů, vzniká sideropenická anémie. Příčin takového poklesu může být mnoho: od nedostatečného příjmu železa přes poruchy vstřebávání až po nadměrné ztráty, které mohou být způsobené například krvácením.

V okamžiku, kdy zásoby železa klesnou pod úroveň, která je nezbytně nutná pro normální produkci erytrocytů, vzniká sideropenická anémie. Příčin takového poklesu může být mnoho: od nedostatečného příjmu železa přes poruchy vstřebávání až po nadměrné ztráty, které mohou být způsobené například krvácením.

Dietní faktory

Ve stravě denně člověk přijme 10–15 mg železa. Nejlépe se vstřebává železo, které je obsažené v hemu, tedy takové, jež se nachází v mase. Absorbování dvoj- a trojmocného železa negativně ovlivňuje mnoho látek obsažených v rostlinné stravě, například oxaláty či fytáty. Naopak pozitivní vliv na vstřebávání nonhemového železa má kyselina askorbová, ale také degradační produkty globinu.

Krvácení

Jakékoliv dostatečně velké krvácení způsobuje deficit železa. Jednorázová ztráta krve vede k posthemoragické anémii, která je normocytární. Kostní dřeň je pak stimulována k tomu, aby vytvořila více hemoglobinu, a tak dochází ke snižování zásob železa v těle. Pokud krvácení trvá déle, nastane vyčerpání těchto zásob, je narušena syntéza hemoglobinu a vzniká mikrocytární hypochromní anémie.

Maximální změny se projeví po zhruba 120 dnech, kdy jsou všechny normální erytrocyty vytvořené před krvácením nahrazené mikrocyty. Před tím je v nátěru periferní krve vidět dvojí populace červených krvinek: normocytů vzniklých před a mikrocytů utvořených během krvácení. To se projeví zvýšením RDW.

Hemoglobinurie a plicní hemosideróza

Deficit železa někdy způsobují i ztráty do moči. Hemoglobinurie může mít mnoho různých příčin. Pokud není doprovázena dalšími příznaky, nejčastěji je připisována paroxysmální noční hemoglobinurii. Jinou možnou příčinou je rychle probíhající hemolytická anémie. Dalším orgánem, který může mít na svědomí ztráty železa, jsou plíce při plicní hemosideróze.

Malabsorpce železa

Trojmocné železo potřebuje ke správnému vstřebávání projít kyselým prostředím žaludku. Prolongovaná achlorhydrie proto může způsobit nedostatek železa. Jinou příčinou sideropenické anémie bývá chirurgické odstranění tenkého střeva. Podobný důsledek může mít i chronické onemocnění tenkého střeva (například celiakie).

Na poruchu absorpce železa je každopádně třeba pomyslet v případě, že nezabírá substituce per os.

(mak)

Zdroj: Harper J. L. Iron deficiency anemia. Medscape − Drugs & Diseases 2015 Nov. Dostupné na: http://emedicine.medscape.com/article/202333-overview



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#