#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fixní kombinace znamená jednodušší užívání

1. 8. 2015

Moderní terapie hypertenze se opírá především o kombinační léčbu. Až u 80 % nemocných samostatné podávání jedné látky nepřináší dostatečnou kontrolu krevního tlaku, tedy jeho snížení pod hodnoty 140/90 mm Hg, u rizikových nemocných potom pod 130/80 mm Hg. A právě v takových případech by měla být kombinační terapie preferována nad eskalací dávky.

Moderní terapie hypertenze se opírá především o kombinační léčbu. Až u 80 % nemocných samostatné podávání jedné látky nepřináší dostatečnou kontrolu krevního tlaku, tedy jeho snížení pod hodnoty 140/90 mm Hg, u rizikových nemocných potom pod 130/80 mm Hg. A právě v takových případech by měla být kombinační terapie preferována nad eskalací dávky. Bohužel se tím zvyšují nároky na nemocné ve smyslu počtu užívaných tablet, což má negativní vliv na jejich compliance. Řešením jsou fixní kombinační režimy.

V hypertenziologii se v této souvislosti široce cituje metaanalýza publikovaná v časopisu Hypertention v roce 2010, kterou provedl Ajay K. Gupta. Porovnávala účinnost a compliance u volné a fixní kombinace antihypertenziv a zahrnovala patnáct studií. Fixní kombinace byla spojena se signifikantně lepší compliance. Pacienti s fixní kombinací vykazovali trend lepší účinnosti léčby na krevní tlak a paradoxně i nižší výskyt nežádoucích účinků. Z této skutečnosti vychází také evropská guidelines, která doporučují preferovat fixní kombinaci vždy, když je dostupná.

Na ideální fixní kombinaci jsou kladeny vysoké nároky. Pacient musí dobře tolerovat všechny její složky, musí být potvrzena vyšší účinnost kombinace než jejích jednotlivých komponent (tedy aditivní nebo potenciační synergie). Nutností jsou také podobné farmakokinetické vlastnosti, dostatečně dlouhý účinek a pozitivní vzájemné ovlivnění výskytu a závažnosti nežádoucích efektů. Výhodná je rovněž dostupnost verzí přípravku s různými koncentracemi jednotlivých složek, které umožní vybrat vhodnou sílu léků na míru pro konkrétního pacienta. Pokud se podaří těchto podmínek dosáhnout, pak patří mezi výhody fixní kombinace jednodušší titrace dávky, pohodlnější užívání léku, potenciace nebo synergie účinku. Nová fixní kombinace, která na český trh vstoupila v květnu 2015, je spojení kandesartanu a blokátoru kalciového kanálu amlodipinu. Také od ní se očekává lepší compliance a zároveň, díky kandesartanu, vyvážené celodenní působení bez výkyvů krevního tlaku.

(ond)

Zdroj: Gupta A. K., Arshad S., Poulter N. R. Compliance, safety, and effectiveness of fixed-dose combinations of antihypertensive agents: a meta-analysis. Hypertension 2010 Feb; 55 (2): 399–407; doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.109.139816. Epub 2009 Dec 21.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#