#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podávání růstového hormonu zlepšuje tělesné složení u dospělých s Praderovým-Williho syndromem

1. 4. 2014

Dlouhodobé podávání růstového hormonu (RH) u dospělých pacientů s Praderovým-Williho syndromem (PWS) zlepšuje tělesné složení, zvyšuje objem a kvalitu svalů, svalovou sílu a toleranci zátěže, a to nezávisle na sekreci růstového hormonu.

Cílem italské studie bylo ověřit hypotézu, že snížené množství svalové tkáně u osob s PWS souvisí s poruchou sekrece RH a že by jeho suplementace mohla vést ke zlepšení motorických schopností těchto pacientů.

Do studie bylo zahrnuto 15 obézních pacientů s PWS: 9 mužů a 6 žen ve věku 19–35 let s BMI 37,7–59,9 kg/m2. Pacienti byli vyšetřeni při vstupu do studie a po 12 a 24 měsících podávání RH. Měřena byla plocha řezu svalovinou v bederní oblasti a ve středu stehna pomocí výpočetní tomografie, dále síla stisku ruky a točivý moment izokinetické extenze kolena. Motorická výkonnost a vytrvalost byly hodnoceny pomocí různých testů na chodicím pásu.

U 6 pacientů (40 %) byla zjištěna závažná deficience RH. Výsledky léčby RH publikované v lednu 2014 ukázaly statisticky významné snížení procenta tělesného tuku a zvětšení plochy řezu svalovinou v obou měřených oblastech po 12 i 24 měsících u celého souboru pacientů. Síla stisku se zvýšila o 7 % po 12 měsících a o 13 % po 24 měsících léčby a významně vzrostla také síla při extenzi kolene. Vytrvalost stoupla o 13 % za 12 měsíců a o 17 % za 24 měsíců, motorická výkonnost se ale významně nezměnila. Zásadní je, že nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi pacienty s deficiencí a bez deficience RH.

Tyto výsledky naznačují příznivé účinky podávání RH u obézních osob s PWS z hlediska poměru netukové a tukové hmoty, množství svalové hmoty, svalové síly a vytrvalosti.

(zza)

Zdroj: Lafortuna C. L., Minocci A., Capodaglio P., et al. Skeletal muscle characteristics and motor performance after 2-year growth hormone treatment in adults with Prader-Willi syndrome. Clin Endocrinol Metab. 2014 Jan 28: jc20133607. [Epub ahead of print]



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#