#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

100 let od narození profesora Zdeňka Šerého


Autoři: M. Duda
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2018, roč. 97, č. 3, s. 144.
Kategorie: Jubileum

„Stojíme totiž na intelektuálních ramenou svých předchůdců a jsme schopni vidět dále, než oni viděli, jen proto, že nám k tomu pomohli.“
Claude Bernard (1813−1878)

V září loňského roku uplynulo 100 let od narození prof. MUDr. Zdeňka Šerého, DrSc. a více než 20 let od jeho smrti. Nezbývá již mnoho pamětníků, kteří s chirurgií prožili sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století, kdy patřil k nejvýznamnějším představitelům československé chirurgie. Ti, kteří ho znali, jistě budou souhlasit, že je namístě toto jubileum připomenout, pro mladší generaci.

Narodil se 23. 9. 1917 ve Věžkách na Hané. Jeho studium na LF v Brně přerušila fašistická okupace. Již během války však pracoval a vzdělával se na chirurgické klinice v Brně a po promoci v r. 1945 odešel na vyzvání prof. Rapanta na nově zřízenou chirurgickou kliniku v Olomouci.

Pod vedením svého učitele vyrostl ve všestranně erudovaného chirurga, k jehož širokým zájmům patřili zejména hrudní chirurgie, chirurgie zažívacího traktu a chirurgie prsu. Velmi významně však napomohl v počátcích své kariéry i rozvoji moderní anesteziologie. Patřil k zakladatelům a propagátorům poraden pro onemocnění prsu a sám jednu v Olomouci dlouhá léta vedl. Mezinárodní věhlas získal především svými pracemi z oblasti hrudní chirurgie, kde se podílel např. na popisu a úspěšné léčbě nové plicní choroby – adiaspiromykózy plic u dětí – a dále pak pracemi z jícnové chirurgie. Počty operovaných a dosahované výsledky, především u benigních chorob jícnu, byly vysoce hodnoceny předními evropskými odborníky. Ve spolupráci s Krátkým filmem Praha (režisér Vladimír Kabelík) natočil se svými spolupracovníky více jak desítku vědecko-naučných filmů, které získaly ocenění na Akademia filmu Olomouc i na mezinárodních festivalech vědeckých filmů. Filmy byly s velkým zájmem prezentovány i na zahraničních kongresech, v době, kde si audiovizuální sekce teprve hledaly své místo. Jeho vynikající jazykové znalosti mu umožnily proslavit jméno olomoucké chirurgie na chirurgických kongresech v celé Evropě. Na jeho pozvání přijela do Olomouce na Petřivalského dny, které sám šestkrát organizoval, řada předních světových chirurgů, například prof. Rossetti či prof. Belsey.

Prof. Šerý byl přednostou I. chirurgické kliniky byl v letech 1970−1983. Pro jeho vynikající řečnické schopnosti v několika světových jazycích mu jeho nejbližší přátelé a ctitelé dali přezdívku „Zdeněk zlatoústý“. Vychoval řadu odborníků a vedl vědeckou přípravu mnoha chirurgů. Vždy působil především svým osobním příkladem a pro mnohé z nás zůstává nedostižným vzorem píle a vytrvalosti ve vědecké práci, obětavosti a laskavosti k nemocnému. Poslední léta jeho života byla poznamenána postupně se zhoršujícími zdravotními obtížemi. Prof. Šerý zemřel ve věku nedožitých 77 let 14. 8. 1994 ve Šternberku. Profesor Šerý byl nejen výborný chirurg, lingvista, znalec historie a umění, ale také výborný společník a hostitel. Tak by měl zůstat v naší paměti.

prof. MUDr. DrSc. Miloslav Duda

e-mail: miloslavduda@gmail.com


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#