#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Od 17. října 2016 se v lékárnách měří cévní věk

18. 10. 2016

V Alphega lékárnách právě probíhá měření cévního věku. Pacientům se zjištěným zvýšeným KV rizikem doporučí lékárník návštěvu u lékaře.

Arteriální tuhost jako ukazatel cévního zdraví

Kardiovaskulární (KV) onemocnění jsou v rozvinutých zemích nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí. Jedním z důležitých kroků v prevenci těchto chorob je vyhledávání osob se zvýšeným KV rizikem. Podle cévního věku, určeného jednoduchým neinvazivním měřením rychlosti pulzové vlny (PWV) pomocí přístroje Agedio B900, lze posoudit riziko vzniku či zhoršení KV onemocnění. 

Měření cévního věku v síti lékáren

Rychlost pulzové vlny lze pohodlně a jednoduše změřit spolu s krevním tlakem a tepovou frekvencí oscilometricky na paži pomocí přístroje Agedio B900. Jedná se o jednoduché, rychlé a neinvazivní screeningové vyšetření, které se od 1. října 2016 provádí v síti Alphega lékáren. Lidé po jeho absolvování obdrží výpis s naměřenými hodnotami krevního tlaku, tepové frekvence a PWV. Hodnoty PWV jsou určeny v m/s a jsou rozděleny do 3 kategorií, které jsou na výpisu barevně označeny:

  • Normální (zelená): Naměřená hodnota se pohybuje pod průměrem, a není tedy zapotřebí žádných změn ani zásahů.
  • Střední (žlutá): Naměřená hodnota se pohybuje nad průměrem, ale stále v mezích normy. Těmto lidem je lékárníkem doporučena především změna životosprávy a v některých případech návštěva praktického lékaře kvůli kvalifikovanějšímu a důkladnějšímu posouzení zdravotního stavu.
  • Vysoká (červená): Naměřená hodnota je již nad intervalem normy a naznačuje vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění. Těmto lidem lékárník vždy doporučí změnu životosprávy i návštěvu praktického lékaře.

Pacient s rizikovou hodnotou bude doporučen k lékaři

Pacient s výrazně vyšším cévním věkem, než by měl mít, obdrží kromě zprávy pro pacienta a letáčku o poradně také zprávu pro lékaře.

(ivh)

Zdroj: Příručka poradny pro cévní věk: Manuál pro lékárníky. Alphega lékárna. 



Štítky
Farmacie Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistent
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#