#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Olej z dýňových semen může zmírňovat příznaky hyperaktivního močového měchýře

6. 5. 2015

Výsledky japonské studie naznačují účinnost oleje z dýňových semen (Cucurbita maxima, tykev velkoplodá) u pacientů s hyperaktivním močovým měchýřem. Doplňují výsledky studií z několika dalších zemí, které ukázaly přínos tohoto potravinového doplňku (olej ze semínek Cucurbita pepo, tykev obecná) v léčbě nykturie.

Tato studie z roku 2014 zahrnovala 45 pacientů s hyperaktivním močovým měchýřem (OAB) ve věku 41–80 let (25 mužů a 20 žen). U žádného muže nebyla diagnostikována benigní hyperplazie prostaty a hladina prostatického specifického antigenu byla v normě. Do validovaného dotazníku pacienti zaznamenávali skóre příznaků OAB (Overactive Bladder Symptom Score, OABSS), které hodnotí frekvenci močení během dne a během noci, urgentní nucení na močení a urgentní inkontinenci.

Pacienti užívali 10 g oleje denně po dobu 12 týdnů. Po 6 ani po 12 týdnech nebyly zjištěny změny hladiny krevních lipidů (HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceridy) ani žádných laboratorních parametrů. Podávání oleje z dýňových semínek vedlo k významnému snížení skóre OABSS v porovnání se vstupní hodnotou (ze 4,4 na 2,7, p < 0,01). Významného snížení bylo dosaženo u všech výše uvedených složek skóre.

Autoři svoji práci uzavřeli s tím, že extrakt z dýňových semen  může podobně jako olej ze semen tykve obecné účinně zmírňovat příznaky OAB.

(zza)

Zdroj: Nishimura M., Ohkawara T., Sato H., et al. Pumpkin Seed Oil Extracted From Cucurbita maxima Improves Urinary Disorder in Human Overactive Bladder. J Tradit Complement Med. 2014 Jan; 4 (1): 72–4.



Štítky
Dětská gastroenterologie Dětská urologie Gastroenterologie a hepatologie Praktické lékařství pro děti a dorost Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#