#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita současného podání antibiotik a probiotik v prevenci rekurentních infekcí močových cest u dětí

18. 11. 2015

Infekce močových cest se v dětské populaci vyskytují poměrně často. Lékem první volby jsou antibiotika, která se používají také k prevenci při rekurentních infekcích. Cílem íránské studie bylo porovnat efektivitu monoterapie antibiotiky s antibiotickou terapií doplněnou vhodnými probiotiky v prevenci rekurentních infekcí močových cest u dětí.

Infekce močových cest (UTI) postihují asi 8 % dívek a 2 % chlapců do 7 let věku. Nejčastěji jsou vyvolány bakterií Escherichia coli, která je původcem onemocnění v 80 % případů. Infekční onemocnění je u 70 % pacientů doprovázeno vezikouretrálním refluxem. Antibiotika se užívají v rámci prevence i terapie onemocnění. Bylo prokázáno, že dlouhodobá antibiotická profylaxe snižuje četnost výskytu opakovaných infekcí močových cest (RUTI), ale nese s sebou riziko rozvoje rezistence na dané antibiotikum. To vedlo ke klinickému testování alternativních metod prevence opakovaného onemocnění – například konzumace brusinek, manózy či probiotik. 

Probiotika jsou bakterie, jež se fyziologicky vyskytují v zažívacím traktu. Mohou být vyhubeny v důsledku antibiotické terapie nebo potlačeny patologickou mikroflórou. Užívání probiotik může mít na hostitele pozitivní vliv, pokud jsou přijímána v dostatečném množství. V nedávno provedených studiích bylo prokázáno, že užívání probiotik může být prevencí kolonizace močových cest uropatogenními organismy, a tím i prevencí vzniku infekce močových cest. 

Studie porovnávající efektivitu monoterapie nitrofurantoinem a kombinace nitrofurantoinu s probiotiky se zúčastnilo 85 dětí trpících RUTI, které byly randomizovány do dvou ekvivalentních skupin dle pohlaví, věku a stupně vezikouretrálního refluxu. První skupině byl podáván nitrofurantoin (1 mg/kg/den) a probiotikum (Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis v množství 107/ml v dávce 0,25 ml/kg 3× denně). Druhá skupina byla léčena pouze nitrofurantoinem v totožné dávce. Během 3 let studie došlo v první skupině k rekurenci infekce ve 39 % případů, ve druhé skupině v 50 % (p = 0,4). Ve skupině s kombinovanou léčbou se však významně snížil počet závažnějších infekcí doprovázených febrilií (p = 0,03). 

Provedená studie prokázala, že kombinovaná terapie antibiotiky a probiotiky je bezpečná a snižuje incidenci rekurentních infekcí močových cest doprovázených horečkou. Autoři však dodávají, že na toto téma by měl být proveden další výzkum pro získání upřesňujících informací o účincích probiotik.

(idav)

Zdroj: Mohseni M. J., Aryan Z., Emamzadech-Fard S. et al. Combination of probiotics and antibiotics in the prevention of recurrent urinary tract infection in children. Iran J Pediatr 2013 (Aug); 23 (4): 430–438.



Štítky
Dětská gastroenterologie Dětská urologie Gastroenterologie a hepatologie Praktické lékařství pro děti a dorost Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#