#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Případ akutní pankreatitidy vyvolané herpetem zoster

28. 5. 2015

Ve světové literatuře byl nedávno popsán případ 44leté imunokompetentní ženy, u níž vedla infekce herpetu zoster k akutní pankreatitidě. Jde o vzácný projev této infekce, který ovšem vyžaduje včasnou diagnostiku a léčbu.

K akutní pankreatitidě vyvolané herpetem zoster dochází spíše u imunokompromitovaných osob. V tomto případě se jednalo o ženu bez imunodeficitu, která byla přijata do nemocnice se zvracením a přetrvávající bolestí v epigastriu. Obtíže nastaly méně než jeden týden po stanovení diagnózy a zahájení léčby kožních projevů herpetu zoster provázených bodavou bolestí v oblasti břicha a pravé části zad. Na základě klinického obrazu, zvýšení amyláz v moči a v séru, peripankreatického exsudátu, zjištěného pomocí výpočetní tomografie, a výsledku cholangiopankreatografického vyšetření magnetickou rezonancí byla stanovena diagnóza akutní pankreatitidy.

Pacientka byla převedena na parenterální výživu, podstoupila pasivní dekompresi žaludku a byly doplněny tekutiny. Léčba zahrnovala octreotid (50 µg/hod i. v.), lansoprazol (30 mg 2× denně), antibiotika imipenem a cilastatin, v případě potřeby analgetikum (dezocin) a inzulin z důvodu hyperglykémie. Dermatolog potvrdil hojení herpetické vyrážky při lokální léčbě acyclovirem. Po 20 dnech byla pacientka převedena na tekutou perorální stravu a 27. den byla propuštěna z nemocnice. Kontrola po jednom měsíci potvrdila dobrý stav pacientky

Tato kazuistika upozorňuje na možnost vzácného projevu infekce herpetu zoster, na který je třeba při diagnostice myslet.

(zza)

Zdroj: Wang Z., Ye J, Han Y. H. Acute pancreatitis associated with herpes zoster: case report and literature review. World J Gastroenterol. 2014 Dec 21; 20 (47): 18053–6.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#