#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Postherpetická neuralgie je častou příčinou chronické bolesti zejména u pacientů nad 70 let

8. 2. 2015

Téměř 11 % pacientů starších 70 let, kteří navštívili centra pro léčbu chronické bolesti ve Francii, mělo postherpetickou neuralgii. Postherpetická neuralgie (PHN) byla spojena s vysokým skóre bolesti, omezením funkceschopnosti a s depresí či úzkostí. Byla důvodem podávání analgetik, antiepileptik a antidepresiv, která je nutno u starších pacientů předepisovat s opatrností.

Cílem autorů této práce publikované v listopadu 2014 bylo odhadnout podíl pacientů s PHN ve specializovaných centrech pro léčbu bolesti. Provedli prospektivní multicentrickou observační studii, do které byli zahrnuti ambulantní pacienti s chronickou bolestí vyšetření v každém z 24 center v průběhu 3 týdnů. Studie proběhla v první polovině roku 2008.

Z 4518 zařazených pacientů byla PHN zjištěna ve 2,6 %, ovšem u pacientů starších 70 let činil tento podíl 10,9 %. Akutní onemocnění herpes zoster proběhlo u poloviny pacientů před více než 13 měsíci. Hodnocené dotazníky vyplnilo 108 ze 118 pacientů s PHN. U 75 z nich byla PHN již známa, u 33 byla nově diagnostikována. Průměrné skóre bolesti specifické pro herpes zoster (ZBPI – Zoster Brief Pain Inventory na stupnici 0–10) činilo 3,7. Skóre SF12 (12položková krátká forma dotazníku Health Survey pro hodnocení kvality života související se zdravím se stupnicí 0 [nejhorší] až 100 [nejlepší]) dosáhlo 34,4 ve fyzické složce a 55,9 v psychické složce. Úzkost byla přítomna u 38 % a deprese u 42 % pacientů s PHN (dle skóre HADS [Hospital Anxiety and depression Score] > 10). Téměř všichni pacienti s PHN užívali antiepileptika a analgetika. Pacienti, u nichž byla již dříve známa diagnóza PHN, častěji užívali tricyklická antidepresiva a náplasti s lidokainem a dosahovali většího zmírnění bolesti.

Autoři došli k závěru, že PHN je častou příčinou chronické bolesti u pacientů starších 70 let, kteří navštěvují centra pro léčbu chronické bolesti. Často se objevuje s časovým odstupem více než 1 rok po kožních projevech onemocnění. PHN je také důvodem předepisování léků, které je třeba u starší populace podávat s opatrností.

(zza)

Zdroj: Laurent B., Vicaut E., Leplége A., et al. Prevalence and impact on quality of life of post-herpetic neuralgia in French medical centers specialized in chronic pain management: The ZOCAD study. Med mal Infect. 2014 Nov 15; 44 (11–12): 515–524; doi: 10.1016/j.medmal.2014.10.004. [Epub ahead of print]



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Epidemiologie a klinický obraz herpes zoster
Autoři: Prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Herpes zoster, možnosti léčby a prevence
Autoři: doc. MUDr. Dušan Pícha, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#