#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rezistentní formy tuberkulózy jsou na vzestupu, v Česku onemocnělo první dítě

18. 3. 2024

Výskyt rezistentní formy tuberkulózy (TBC) v Česku meziročně stoupl na téměř dvojnásobek. Zatímco v roce 2022 šlo o 17 případů, vloni se podle předběžných výsledků jejich počet zvýšil na 31. Navíc lékaři v tuzemsku loni poprvé zaznamenali také prvního dětského pacienta s touto formou nemoci. Ačkoliv s „běžnou“ tuberkulózou si plicní lékaři dovedou poradit, její multirezistentní formy (MDR) považují za významné riziko.

Všech 31 pacientů s odolnou formou TBC se v loňském roce léčilo ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Praze, což je dosud jediné centrum vysoce specializované péče o pacienty s multirezistentní formou nemoci v celé České republice. Kromě samotné TBC se centrum zabývá diagnostikou a léčbou všech ostatních komorbidit, zejména koinfekcí jako je HIV nebo hepatitida C, ale také interních, chirurgických a onkologických přidružených nemocí.

Vznikne nové zařízení pro pacienty s MDR?

Vzhledem k rostoucímu počtu pacientů s MDR tuberkulózou by podle plicních lékařů mělo vzniknout nové pracoviště s kapacitou 10 až 15 lůžek. Pneumologové o tom v současné době jednají s Ministerstvem zdravotnictví ČR. „Vše ale záleží na financích, stavba takové jednotky není levná,“ říká předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Léčba jednoho pacienta stojí zhruba 1,5 milionu 

Světová zdravotnická organizace (WHO) od roku 2018 mimo jiné doporučuje zkrátit dobu terapie MDR TBC zavedením nových léků a tam, kde je to možné, aplikovat ambulantní léčbu. Centrum ve FTN se doporučení WHO snaží držet, léčba nemoci je založená na individualizaci, využívání perorálních kombinací léčiv a léčbě komorbidit. Po nezbytné hospitalizaci může pacient, u něhož se prokázala kultivační negativita, jít domů a pokračovat v právě ambulantní léčbě.

„Česko si za to, jak dokáže zajistit léčbu zejména multirezistentní tuberkulózy podle posledních doporučení, vysloužilo pochvalu od Světové zdravotnické organizace,“ dodává přednostka Pneumologické kliniky 1. LF a FTN v Praze prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D.

Problém je nicméně nákladnost této terapie. „Léčba jednoho pacienta stojí kolem 1,5 milionu korun. O úhradu moderních léků, které zkracují dobu hospitalizace z 18 až 24 měsíců na 6 až 9 měsíců, musíme žádat žádat zdravotní pojišťovny mimořádně na § 16,“ doplňuje profesorka Koziar Vašáková s odkazem na možnosti výjimečných úhrad definovaných zákonem o veřejném zdravotním pojištění.

Za nárůstem TBC stojí migrace

Jak už bylo uvedeno, loňský rok byl s ohledem na počet pacientů s MDR TBC rekordní. O rok dříve bylo těchto jedinců 17 a v letech 2020 a 2021 shodně po deseti. Pro srovnání, za rok 2014 se v Česku vyskytly pouhé 4 případy.

Tento vývoj přitom úzce souvisí s migrací. „Vzhledem k válce na Ukrajině není nárůst nemocných žádným překvapením, je známo, že na východ od naší země není péče o tuberkulózní pacienty na takové úrovni jako u nás. Podíl tuberkulózy u osob narozených mimo Česko loni činil 49,2 %. Konkrétně šlo o 220 případů, z toho 140 z Ukrajiny, což je téměř 4× více než před válkou. Ze Slovenska evidujeme 21 případů, z Rumunska a Vietnamu nám přibylo po 11 případech,“ uzavírá vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou FN Bulovka MUDr. Jiří Wallenfels. Přitom zhruba každý třetí případ TBC. na Ukrajině je multirezistentní.

(eve)

Zdroj: Tuberkulózu lze léčit i doma. Tisková konference. ČPFS a ČARO, Praha, 11. 3. 2024.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#