#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Jiří Kornoušek: Program našich konferencí stavíme tak, aby reflektoval skutečně aktuální a praktická témata

20. 3. 2024

S vedoucím lékařem společnosti Všeobecný lékař MUDr. Jiřím Kornouškem hovoříme nejen o fungování samotné firmy, ale především o lékařských konferencích, do jejichž pořádání se tato společnost pustila. Sám ostatně na konferencích přednáší a vede workshopy pro studenty 2. LF UK v Praze.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

      

Čím přesně se vaše firma zabývá?

Společnost Všeobecný lékař je moderní, dynamická, ryze česká rodinná zdravotnická společnost. Poskytujeme služby ambulantní péče praktického lékaře na území celé republiky. Naším posláním je poskytovat kvalitní, šetrnou a dlouhodobou zdravotní péči zaměřenou na individuální potřeby pacienta. Provozujeme téměř 50 moderně a designově vybavených ordinací praktických lékařů pro dospělé i děti v celé zemi. Jsme jedním z největších soukromých poskytovatelů všeobecné lékařské péče u nás. V rámci celoživotního vzdělávání lékařů a zdravotníků potom pořádáme odborné konference.

Jaké konference pořádáte a pro koho jsou určené?

Letos to bude v červnovém termínu již 7. lékařská konference, koncipovaná primárně pro praktické lékaře a pediatry, a v září pak 4. konference praktické geriatrické péče, která je určena pro zdravotnický personál a pracovníky v domovech seniorů a domovech sociálních služeb.

Kde se vůbec vzala myšlenka pořádat konference?

Celoživotní vzdělávání je nedílnou součástí – a dá se říct, že i nutností – v rámci lékařské profese. Konferencí pro lékaře se sice pořádá v průběhu roku mnoho, ale ne všechny jsou specializované na praktické lékařství. A pokud ano, není vždy program věnován tématům aktuálním a důležitým pro praktiky.

Naši lékaři jsou všichni se specializací VPL nebo PLDD. V rámci pravidelných interních setkání jsme od nich nashromáždili dostatek poznatků o potřebě kvalitní a tematicky cílené edukace. Požadovali odborný názor na řešení společných témat a problémů, které jim jejich praxe přináší každý den. Proto jsme oslovili různé odborníky a začali připravovat první konferenci pro praktiky a pediatry. Program jsme se snažili postavit tak, aby reflektoval aktuální témata a přinesl i odpovědi na dotazy vzešlé právě z našich lékařských setkání.

Jste poměrně mladá společnost, jak jste tedy na začátku sbírali zkušenosti s pořádáním konferencí?

Je pravda, že společnost Všeobecný lékař byla založena „teprve“ v roce 2014, letos tedy završíme první dekádu svého fungování. Už tehdy jsme měli velké nadšení pro věc, ovšem zkušenosti s pořádáním prakticky žádné. Proto jsme vše začínali připravovat s pokorou a nedávali si nějaké nereálné cíle.

V prvních ročnících byla konference určena výhradně pro lékaře pracující v naší společnosti a na samém startu se jednalo o téměř komorní záležitost. Postupem času se rozrůstal počet našich ordinací, a tím i lékařů, konference byly větší, stejně jako nároky na prostor a organizaci. S dalšími ročníky jsme postupně eliminovali drobné zádrhele a získali dostatek zkušeností a odvahy posunout tuto akci o něco výš. Covidové časy sice přibrzdily naše sny o velké konferenci, ale již v loňském roce jsme naše odborné setkání poprvé zpřístupnili také širší lékařské veřejnosti mimo naši společnost.

A jaká ta první velká konference nakonec byla?

Jednoznačně povedená a úspěšná. Pozitivní reakce od účastníků i přednášejících jsme dostávali nejen na konci, ale již v průběhu obou konferenčních dnů. Program byl primárně koncipován pro praktické lékaře a pediatry, nicméně účast lékařů jiných specializací jasně ukázala, že prezentovaná témata, která jsme zveřejnili několik měsíců předem, jsou zajímavá i pro ně. Pozitivně naší konferenci hodnotili i studenti posledních ročníků lékařských fakult, které jsme na konferenci pozvali také, aby měli možnost setkání se zkušenějšími kolegy.

V čem spatřujete největší přínos konference pro její účastníky?

Přednášející, kteří na našich konferencích vystupují, se v Česku řadí mezi respektované kapacity v rámci svých oborů. Témata jejich příspěvků jsou vždy atraktivní a aktuální. Účastníci tak získávají cenné informace a rady od těch nejpovolanějších.

Součástí programu jsou i různé workshopy. Některé z nich dokonce bývají vedeny netradičním, nicméně o to zajímavějším způsobem. Ostatně účast na loňských workshopech, mnohdy přesahující kapacitu daného sálu, mluvila za vše.

Jsme rádi, že účastníci přijali naší konferenci nejen jako zdroj odborných informací, ale také jako neformální setkání s kolegy a kolegyněmi. V uvolněném přátelském prostředí si tak mohou vyměnit odborné zkušenosti, a zároveň užít i oddech a zábavu. Troufám si říct, že kvalita neoficiálních částí konference nikterak nezaostává za tou oficiální.

Na závěr přidejme pozvánku pro zájemce o nadcházející konferenci.

Letošní, v pořadí již sedmá lékařská konference společnosti Všeobecný lékař proběhne začátkem června v Praze. Určitě nebudu přehánět, když řeknu, že i tentokrát se mají účastníci na co těšit. Program i jednotliví přednášející budou opět nad běžným standardem podobných akcí. Srdečně tímto zvu k účasti všechny kolegyně a kolegy, jistě nebudou litovat.

Více informací o 7. lékařské konferenci společnosti Všeobecný lékař najdete na webu: https://lekarskakonference.vseobecnylekar.cz/7-lekarska-konference

   

MUDr. Jiří Kornoušek

Vystudoval 1. LF UK v Praze. V letech 2016–2017 působil na oddělení chirurgie v Nemocnici Hořovice, později na interním oddělením tamtéž. Nyní působí jako vedoucí lékař ve společnosti Všeobecný lékař. Rád se aktivně podílí na léčbě zejména geriatrických pacientů, a to v jejich vlastním sociálním prostředí, tedy prostřednictvím návštěvní služby. Má tak možnost poznat své pacienty ještě o něco více a upravit jim léčbu řady onemocnění přímo na míru.

  

(pr)



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#