#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Extáze ve stavu beztíže? Vědci zkoumají vliv vesmírných výletů na reprodukční zdraví

9. 5. 2024

Vesmírné programy, které povedou k dlouhodobému pobytu lidí na oběžné dráze a výhledově třeba i na Měsíci či Marsu, se pomalu, ale jistě stávají realitou. Jaká rizika pro naše sexuální zdraví však s sebou tyto „výlety“ (po)nesou?

Astrosexuologie dosud v plenkách

Navzdory řadě populárních sci-fi seriálů popisujících intimní vztahy vesmírných cestovatelů nemáme k dispozici mnoho vědeckých studií, které by se sexualitou ve vesmíru zabývaly. Většina analýz studuje vliv vnějších podmínek během pobytu ve vesmíru na reprodukční cyklus.

Nebezpečné prostředí

Jedno z hlavních rizik představuje expozice radiaci. Zvýšená radiace totiž způsobuje poškození DNA a k nejcitlivějším tkáním patří vaječníky, oocyty a buňky produkující sperma. Zdá se, že citlivost k radiaci navíc narůstá s věkem.

U žen může zvýšená radiace způsobit komplikace v těhotenství, sterilitu, nádorové bujení či předčasnou menopauzu. Vzhledem k dosud jen krátkodobým pobytům astronautek ve vesmírných podmínkách, zatím nejsou skutečná rizika řádně prozkoumána.

U mužů by expozice radiaci mohla snižovat počet spermií a způsobovat neplodnost. Pokusy provedené na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) s myším spermatem však ukázaly, že radiace DNA ve zmražených vzorcích nepoškozovala a po návratu na Zemi se z těchto spermií narodily normální potomci.

Mikrogravitace, radiace a embryonální vývoj

Zvýšená radiace by také mohla poškozovat plody a embrya, zvyšovat u nich oxidační stres, způsobovat vrozené vady a zvyšovat novorozeneckou mortalitu. Vývoj plodu ve vesmíru ohrožují také změny gravitace.

V podmínkách ISS se v roce 2021 podařilo úspěšně dovést myší embrya (dovezená ze Země ve zmraženém stavu) do stádia blastocysty. Embrya se vyvíjela normálně do správného počtu buněk a zdá se, že mikrogravitace nenarušila jejich počáteční diferenciaci. Nebyly detekovány ani změny na úrovni DNA či exprese genů. Kultivace embryí však byla ukončena po 4 dnech a zárodky byly zafixovány a odeslány k analýze zpět na Zemi. Není tedy jasné, jaký by byl jejich další vývoj.

Při předchozích experimentech provedených na březích potkaních samicích vyslaných na vesmírný let v délce 9–11 dní (samice rodily za několik dní po návratu na Zemi) se ukázalo, že vesmírný výlet měl jen malý vliv na průběh porodu, počet a porodní hmotnost mláďat.

Vesmír a erekce

Mikrogravitace a zvýšená radiace by mohly vést i k poruchám erekce. V pozemském pokusu simulujícím u potkanů 4týdenní vystavení mikrogravitaci a/nebo zvýšené radiaci výzkumníci z Floridské univerzity zjistili, že i po roce od experimentu u zvířat přetrvávala vysoká úroveň oxidačního stresu a zúžení cév v erektilní tkáni penisu. Největší vliv sice mělo vystavení radiaci, ale i u „neozářených“ potkanů s imobilizovanými a zvednutými zadními končetinami (simulace vlivu mikrogravitace na oblast pánve) byly nalezeny zvýšené ukazatele erektilní dysfunkce.

Sexuální zdraví vesmírných kolonizátorů

Je známo, že sexuální odpovědi, jako např. erekce, nejsou ve vesmíru potlačeny. Dosud se ale žádný astronaut (alespoň oficiálně) nepřiznal k sexuálním aktivitám (ať už s partnerem, nebo bez něj) během pobytu ve vesmíru. Někteří vědci se domnívají, že sex v podmínkách nulové gravitace by mohl být poměrně náročný vzhledem ke stavu beztíže, který ovlivňuje krevní oběh, vzrušení i lubrikaci. Speciální vybavení či systém pro umělou gravitaci by některé z těchto problémů pomohly překonat.

O sexuálním fungování ve vesmíru toho dosud víme jen velmi málo. S ohledem na budoucí dlouhodobé mise, permanentní vesmírné základny a stále dostupnější vesmírnou turistiku je potřeba provést nejen další astrosexuologické výzkumy, ale i hledat odpovědi na řadu etických otázek.

(este)

Zdroje:
1. Santaguida M., Dubé S. Sexual health in space: a 5-year scoping review. Curr Sex Health Rep 2023; 15: 148–179, doi: 10.1007/s11930-023-00368-9.
2. Wakayama S., Kikuchi Y., Soejima M. et al. Effect of microgravity on mammalian embryo development evaluated at the International Space Station. iScience 2023; 26 (11): 108177, doi: 10.1016/j.isci.2023.108177.
3. Andrade M. R., Azeez T. A., Montgomery M. M. et al. Neurovascular dysfunction associated with erectile dysfunction persists after long-term recovery from simulations of weightlessness and deep space irradiation. FASEB J 2023; 37 (12): e23246, doi: 10.1096/fj.202300506RR.
4. Ly C. Space flight may increase erectile dysfunction among astronauts. New Scientist, 2023 Nov 22. Dostupné na: www.newscientist.com/article/2404064-space-flight-may-increase-erectile-dysfunction-among-astronauts



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#