Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Metabolismus: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Nedostatek magnezia zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu, osteoporózy a migrén

Specializace: gynekologie a porodnictví interní lékařství neurologie
Téma: Metabolismus

Vydáno: 6.9.2015

Nedostatek magnezia zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu, osteoporózy a migrén

Nedostatek hořčíku (Mg) v lidském organizmu je spojen s větším rizikem kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemické choroby srdeční – ICHS, cévních mozkových příhod – CMP), diabetu 2. typu, osteoporózy a migrenózních bolestí hlavy. Deficiencí Mg jsou ohroženi především lidé s gastrointestinálními chorobami (Crohnova nemoc, celiakální sprue, resekce tenkého střeva), osoby s chronickým abúzem alkoholu a starší lidé.

Mg je kofaktorem více než 300 enzymatických systémů, které regulují biochemické reakce v organismu včetně syntézy proteinů, funkce kosterních svalů i srdeční svaloviny, přenosu nervových vzruchů, kontroly glykémie a krevního tlaku. Mg je potřebné pro tvorbu energie (oxidativní fosforylaci a glykolýzu), syntézu DNA a RNA, antioxidantu glutathionu a pro strukturální vývoj kostí. V séru se nachází méně než 1 % celkového obsahu Mg v organizmu a sérová hladina nekoreluje s jeho celkovým množstvím. Homeostázu Mg udržují z velké části ledviny.

Hypomagnezémie je definována jako sérová hladina Mg < 0,75 mmol/l. U zdravých lidí je symptomatická deficience Mg vzácná, protože při nedostatku snižují ledviny jeho vylučování. Riziku deficience Mg jsou vystaveni především lidé s chronickým průjmem či po resekci tenkého střeva z důvodu malabsorpce Mg, dále alkoholici z důvodu nízkého přísunu Mg ve stravě, gastrointestinálních problémů, pankreatitidy či renální dysfunkce a také starší osoby, protože příjem Mg ve stáří klesá, snižuje se jeho střevní absorpce a zvyšuje vylučování ledvinami.

Mg se může podílet na rozvoji některých chorob. Strava s vyšším obsahem Mg, Ca a K může snižovat krevní tlak. Nízká hladina Mg je spojena s vyšším rizikem ICHS a jeho zvýšený příjem ve stravě toto riziko snižuje, podobně jako snižuje výskyt CMP. Strava s vysokým obsahem Mg je také spojena s nižším rizikem diabetu, zřejmě z důvodu role Mg v metabolismu glukózy. Mg se také podílí na novotvorbě kostí a aktivitě osteoblastů a osteoklastů, ovlivňuje koncentraci parathormonu a aktivní formy vitaminu D, které regulují kostní metabolismus. Několik populačních studií ukázalo souvislost mezi příjmem Mg a kostní minerální denzitou u mužů i žen. Mg také ovlivňuje faktory přispívající k bolestem hlavy, jako je vyplavení neurotransmiterů a vazokonstrikce. Důkazy o snížení četnosti migrenózních bolestí hlavy při suplementaci Mg však nejsou příliš rozsáhlé.

(zza)

Zdroj: National Institute of Health. Magnezium - Fact Sheet for Health Professionals. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/ (navštíveno 18. 4. 2015).

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2,7/5, hodnoceno 19x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Magnosolv a migréna

V současnosti se za iniciální patofyziologický děj u migrény považuje primární záchvatovitá porucha funkce mozku, tj. korová šířící se deprese elektrické aktivity (cortical spreading depression – CSD), která je také podstatou aury. CSD je provázena i změnami krevního průtoku.

Nezapomínáme na magnézium?

Hypomagnezémie je dosti frekventní iontová porucha, která velmi často uniká záchytu, protože hladina hořčíku se rutinně nestanovuje (norma je 0,7–0,9 mmol/l). Výskyt hypomagnezémie se odhaduje okolo 10 % hospitalizovaných pacientů, u nemocných v kritickém stavu je prevalence až 60 %.

Vliv nedostatku hořčíku na zánětlivé procesy u chronických onemocnění

Subklinický deficit hořčíku je v populaci relativně běžný, jeho nejčastější příčinou je nedostatečný příjem hořčíku v potravě. Následující článek se zaměřuje na zhodnocení, zda je nedostatek hořčíku predisponujícím faktorem chronického zánětu, který často doprovází kardiovaskulární onemocnění či diabetes mellitus.



Všechny novinky