#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nedostatek hořčíku se projevuje u stále více lidí

3. 9. 2016

Nedostatek hořčíku se projevuje u stále více lidí. Je způsoben převážně zevními vlivy, chronickým stresem, zvýšenou fyzickou námahou, působením některých léků a samozřejmě i nedostatečným příjmem tohoto minerálu.

Nedostatek hořčíku se projevuje u stále více lidí. Je způsoben převážně zevními vlivy, chronickým stresem, zvýšenou fyzickou námahou, působením některých léků a samozřejmě i nedostatečným příjmem tohoto minerálu. Vyskytuje se u kardiaků, diabetiků, těhotných a kojících žen a lidí pravidelně konzumujících vyšší dávky alkoholu nebo kofeinu. Projevy nedostatku hořčíku jsou s ohledem na důležitost tohoto prvku v organismu velice pestré.

Mezi nejčastější patří mravenčení, svědění, pálení na jazyku, brnění v oblasti rtů, brnění nebo mravenčení prstů, chodidel, svírání na hrudníku až pocit nedostatku vzduchu, pocity bušení, nepravidelné srdeční akce, stavy celkové slabosti, únavy, vyčerpání, bolesti hlavy, zad, závratě až různé křečovité stavy. Hovoříme již o tzv. manifestní tetanii, projevuje se tzv. porodnickou rukou, kdy prsty jsou křečovitě natažené, palec a malíček jsou pod prostředními třemi prsty (ruka tvoří „špetku“) nebo karpopedálními spasmy (křečovitými ohnutími zápěstí a nataženími nohou), stažením svalstva kolem úst (rybí ústa) či tzv. laryngeálním spasmem – pocitem stažení hrdla (globus hystericus) a potížemi při polykání. Nízký obsah hořčíku v organismu je často doprovázen i nízkou hladinou serotoninu, v důsledku čehož se přidružují potíže psychické – sklony ke zvýšené plačtivosti, pocity strachu, úzkosti i deprese nebo psychosomatická onemocnění.

Jak již bylo zmíněno, projevem nedostatku hořčíku jsou i bolesti hlavy. Dnešní uspěchaná doba, nedostatek odpočinku, stresy, přemíra pracovního vytížení a nepravidelná a nesprávná životospráva se podepisují na zdravotním stavu i u mladé generace. Kromě častých projevů tetanie jsou to právě i tenzní až migrenózní bolesti hlavy. Tenzní bolest bývá častější, objevuje se většinou odpoledne, v podvečer a po práci. Lokalizuje se do oblasti spánků a čela, úlevu přináší klid, nejlépe ulehnutí se zavřenýma očima, tlak na spánky a kořen nosu, doplnění chybějících tekutin a hořčíku a nejvíce relaxace v podobě spánku.

Migréna je ještě intenzivnější bolest hlavy postihující i jen polovinu hlavy, mívá často pulzující charakter, bývá spojena s pocity nevolnosti až se zvracením, zhoršuje se při hluku, světelných impulzech, trvá až 3 dny a může být i příčinou pracovní neschopnosti. U některých pacientů se objevuje tzv. aura, většinou světelná, kdy se před nástupem samotných bolestí hlavy objevují různé světelné efekty až po výpadky zorného pole, podle charakteru aury se rozeznávají i aury jiné, motorické, senzitivní nebo řečové. Podkladem těchto projevů jsou cévní změny, zúžení a následné rozšíření průsvitu mozkových cév. Dostatečným přísunem hořčíku do těla snížíme riziko změn v krevních cévách a můžeme tak jednoduše a „levně“ odstranit bolesti hlavy. Studiemi bylo prokázáno, že lidé trpící těmito bolestmi mají i nedostatek hořčíku v organismu. Nelze se vůbec spoléhat na vyšetření hořčíku v krvi, protože hladina sérového Mg je v plazmě většinou zcela normální a nemá vypovídající hodnotu o obsahu tohoto minerálu v našem těle. V profylaxi bolestí hlavy se užívají mnohdy zbytečně nákladné léky, nejčastěji antiepileptika, a přitom stačí tak málo a dostatečnou saturací organismu magnéziem můžeme významně zlepšit kvalitu života našich pacientů.

V ambulantní praxi používám v léčbě pro jeho mimořádně dobrý klinický efekt granulát Magnosolv. Tento lék je navíc možné podávat v době těhotenství a kojení, kdy je užívání mnoha jiných léčiv kontraindikováno. Přípravek Magnosolv obsahuje 365 mg (15 mmol) ionizovaného (tudíž vstřebatelného) hořčíku a ve srovnání s jinými perorálními preparáty obsahujícími Mg představuje jeho nejúčinnější formu perorální suplementace. Moje letité zkušenosti s jeho podáváním zcela korelují s již dostatečnou evidencí pro užívání magnézia v profylaktické terapii migrenózních bolestí hlavy, která je založená na výsledcích několika randomizovaných kontrolovaných studií.

MUDr. Juraj Serafin
neurologická klinika
Školní 474
Jablunkov 739 91



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#