#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv moderních antidepresiv na neurokognitivní funkce

15. 4. 2013

Je dobře známo, že tricyklická antidepresiva mají sedativní účinky a často negativně ovlivňují kognitivní funkce. Proto když byly koncem 80. let uvedeny na trh selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), jedním z hlavních očekávání bylo, že tyto novější léky nebudou mít na kognitivní funkce negativní vliv.

Je dobře známo, že tricyklická antidepresiva mají sedativní účinky a často negativně ovlivňují kognitivní funkce. Proto když byly koncem 80. let uvedeny na trh selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), jedním z hlavních očekávání bylo, že tyto novější léky nebudou mít na kognitivní funkce negativní vliv. Dnes je zřejmé, že ani u moderních léků není situace v tomto ohledu jednoznačná. Vliv jednotlivých skupin antidepresiv na kognitivní funkce shrnuje například článek autorky Biringer et al. (2009).

I když se vlivem moderních antidepresiv na kognitivní funkce zabývala celá řada studií, získané výsledky jsou často rozporuplné. Problém může spočívat již v tom, že společné neurobiologické mechanismy mohou způsobovat jak depresivní příznaky, tak změny kognitivních funkcí a například zdánlivě pozitivní vliv medikace na kognitivní funkce může být způsoben spíše vyšší motivací a nižší únavou pacienta během testů při úspěšné léčbě depresivních příznaků.

I přes určité nejednoznačnosti uvádějí autoři výše uvedeného přehledu některé závěry ohledně vlivu moderních antidepresiv na kognitivní funkce u pacientů:

  • Léky patřící do skupiny SSRI obecně nemají vliv na kognitivní funkce, i když užívání paroxetinu je spojeno s poněkud horšími výsledky v neurokognitivních testech, než je tomu u ostatních léků z této skupiny. Naopak sertralin vykazuje konzistentně lepší výsledky než ostatní SSRI.
  • Existuje jen málo studií zaměřených na hodnocení vlivu reverzibilních inhibitorů monoaminooxidázy (RIMA) a adrenergních alfa2-antagonistů na kognitivní funkce. Některé výsledky však naznačují, že právě alfa2-antagonisté by mohly kognitivní funkce ovlivňovat negativně.
  • Příznivější vliv na kognitivní funkce než jiná antidepresiva by mohly podle některých údajů mít reboxetin, bupropion a inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (SNRI). Přesto stále není jasné, zda tyto léky mohou zvýšit úroveň kognitivních funkcí více, než lze očekávat díky jejich příznivému vlivu na depresivní symptomatologii.

Kromě konkrétních závěrů zdůrazňují autoři uvedeného přehledu fakt, že při hodnocení vlivu antidepresiv na kognitivní funkce je vždy třeba vzít do úvahy všechny související klinické, sociální a emocionální faktory, které mají na úroveň kognitivních funkcí také významný vliv.

(vek)

Zdroj: Biringer E. et al. A Review of Modern Antidepressants’ Effects on Neurocognitive Function. Current Psychiatry Reviews 2009, 5 (3): 164-174



Štítky
Dětská psychiatrie Psychiatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#