#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zhodnocení bezpečnosti a efektivity dlouhodobé léčby psoriázy etanerceptem u dospělých

31. 1. 2012

Etanercept je u pacientů se středně závažnou až závažnou psoriázou dobře tolerován, je efektivní a bezpečný. Efektivita a bezpečnost etanerceptu byla nicméně doposud hodnocena pouze po dobu maximálně 2,5 roku.

Etanercept je u pacientů se středně závažnou až závažnou psoriázou dobře tolerován, je efektivní a bezpečný. Efektivita a bezpečnost etanerceptu byla nicméně doposud hodnocena pouze po dobu maximálně 2,5 roku, jelikož jde o poměrně novou látku. Nová analýza poprvé hodnotí tyto aspekty z dlouhodobějšího hlediska.

Aspekty analýzy a její cíle

Cílem nové analýzy bylo stanovit bezpečnostní profil a efektivitu léčby psoriázy etanerceptem, a to po dobu celých 4 let. Analýza zahrnuje i data z předchozích prospektivních studií a otevřených (open-label) studií. K tomu také zahrnuje data od 506 pacientů, kteří započali léčbu etanerceptem ve studii fáze III (srovnání standardních léčebných postupů s postupem experimentálním), a to v dávkách 25 mg 2× týdně, 50 mg 1× týdně nebo 50 mg 2× týdně. Schéma dávkování mohlo být v průběhu léčby změněno, ale maximální dávka nikdy nepřekročila 50 mg 2× týdně.

Způsob hodnocení účinku etanerceptu

Výsledky pracují se změnami sledovaných skórovacích systémů od začátku léčby etanerceptem. Bezpečnost a efektivita léčby byly hodnoceny pomocí PGA (Physician Global Assessment), DLQI (Dermatology Life Quality Index) a AE (Exposure-adjusted Adverse Event). PGA hodnotí výskyt psoriatických plaků na škále od 1 (závažná psoriáza) do 7 (čistá kůže bez projevů). DLQI hodnotí pomocí dotazníku kvalitu života pacientů, jejich pocity a aktivitu během týdne. AE hodnotí vedlejší účinky léčby a změnu stavu pacienta po podání účinné látky.

Po 48 měsících sledování:

  • došlo u 27,8 % pacientů ke zlepšení projevů psoriázy ve škále PGA na stupeň 6 a 7,
  • došlo ke zlepšení o 5 bodů v indexu DLQI u 75,9 % pacientů,
  • nepřekročily závažné vedlejší účinky (AE) a infekční komplikace hodnotu 1,0 na 100 paciento-roků,
  • nebyl hlášen výskyt tuberkulózy nebo lymfomu.

Etanercept se proto ukázal jako efektivní a zároveň bezpečný prostředek bez známek kumulované toxicity pro léčbu trvající celé 4 roky. Jedná se prozatím o nejdelší publikovanou studii účinku etanerceptu u pacientů s psoriázou.

(ercp)

Zdroj: Papp K. A. et al. Assessment of the long-term safety and effectiveness of etanercept for the treatment of psoriasis in an adult population. J Am Acad Dermatol. 2012 Feb; 66 (2): e33–45; doi:10.1016/j.jaad.2010.07.026



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#