#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Závažná forma kožní a kloubní psoriázy u pacienta s AIDS úspěšně léčena etanerceptem

7. 5. 2012

V únorovém vydání časopisu Anais Brasileiros de Dermatologia byl publikován zajímavý případ pacienta s AIDS úspěšně léčeného etanerceptem pro kožní a kloubní psoriázu.

V únorovém vydání časopisu Anais Brasileiros de Dermatologia byl publikován zajímavý případ pacienta s AIDS úspěšně léčeného etanerceptem pro kožní a kloubní psoriázu. Jednalo se o 32letého muže, u kterého byla diagnostikována kožní a kloubní psoriáza v roce 2002. Vzhledem k regresi kožních lézí brzy po zahájení léčby byl pacient sledován pouze revmatologem. Od doby stanovení diagnózy byl léčen metotrexátem (MTX) v dávce 15 mg týdně (kumulativní dávka 5 040 mg). Na uvedené terapii byla nemoc pod kontrolou. V červnu 2009 se objevily nové kožní léze spolu s výrazným vzplanutím kloubních obtíží a váhovým úbytkem 10 kg. Objevení se kožních lézí bylo motivem k vyšetření dermatologem.

Dermatologické vyšetření odhalilo přítomnost erytematózně-skvamózních plaků (některé s přítomností krust) převážně v oblasti inguinální, palmo-plantární a na hřbetu rukou. Kloubní vyšetření prokázalo artritidu proximálních a distálních interfalangeálních kloubů rukou, metakarpofalangálních kloubů a také kloubů zápěstí a kyčle. Při vstupním vyšetření bylo skóre PASI (Psoriasis Area and Severity Index) 19. Z dalších vyšetření byla přítomná pozitivní sérologie HIV s počtem T-CD4+ buněk 217/mm3 a virovou náloží 11 000 kopií/mm3; VDRL negativní. Rentgenologické vyšetření prokázalo různé změny v oblasti malých a velkých kloubů, ztenčení kloubních mezer a tvorbu osteofytů. CT vyšetření odhalilo sklerózu, kortikální nesrovnalosti a okrajové osteofyty v oblasti sakroiliakálních kloubů a bilaterálně kortikální nesrovnalosti v oblasti acetabula. Denzitometrické vyšetření bylo normální. Sérologické vyšetření Chlamydia trachomatis ve třídě IgG a IgM bylo negativní, stejně tak byl negativní revmatoidní faktor i antigen HLA B27, CRP 12 mg/l. Oftalmologické vyšetření vyloučilo uveitidu. Histopatologické vyšetření pak odpovídalo psoriáze.

Terapie MTX byla tedy pozastavena a do léčby byl přidán acitretin v dávce 30 mg denně spolu s antiretrovirovou terapií (zidovudin, lamivudin, lopinavira, ritonavir). Po 60 dnech léčby se však objevila nová ložiska na trupu, zhoršilo se postižení nehtů, na kterých byly přítomné známky onychodystrofie, onycholýzy a tzv. „olejové skvrny“. Navíc došlo k významnému zhoršení kloubních obtíží, tj. těžké artritidy velkých i malých kloubů, navíc s bolestivostí refrakterní na silná analgetika znemožňující chůzi a provádění jednoduchých každodenních úkonů. V této době bylo již PASI skóre 29. Toto opětovné klinické vzplanutí vedlo k zahájení terapie etanerceptem v indukční dávce 50 mg 2× týdně a následně v udržovací dávce 50 mg týdně. Po 60 dnech léčby došlo k významnému zlepšení kožních i kloubních příznaků s PASI skóre 6,9. Pacient zůstal nadále ve sledování dermatologa a infektologa, na antiretrovirové terapii a terapii etanerceptem, bez přítomnosti kožních lézí a s významným zlepšením kloubních příznaků.

(mik)

Zdroj: Santos M. et al. Severe cutaneous and arthritic psoriasis in patient with Aids: a good outcome with therapyusing etanercept. An Bras Dermatol. 2012 Feb; 87 (1): 135–8.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#