#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha dermatologa v diagnostice a léčbě časných fází psoriatické artritidy – 1. část

20. 6. 2010

Časná diagnóza psoriatické artritidy je nezbytná pro prevenci progrese choroby a kloubního poškození. U většiny pacientů dojde k jejímu rozvoji řádově několik let od nástupu kožních příznaků. A proto u stanovení diagnózy zaujímá strategickou pozici právě dermatolog, který může eventuálně léčbu dále řídit nebo pacienta odešle k revmatologovi.

Časná diagnóza psoriatické artritidy je nezbytná pro prevenci progrese choroby a kloubního poškození. U většiny pacientů dojde k jejímu rozvoji řádově několik let od nástupu kožních příznaků. A proto u stanovení diagnózy zaujímá strategickou pozici právě dermatolog, který může eventuálně léčbu dále řídit nebo pacienta odešle k revmatologovi. V následujícím textu jsou shrnuta nejen základní data o psoriatické artritidě (PsA), ale právě úloha dermatologa v časné detekci PsA.

PsA je popisována jako chronická zánětlivá artropatie postihující distální interfalangeální klouby rukou, metatarzofalangeální klouby nohou a páteře, a to ve spojitosti s psoriázou. Celosvětově je psoriáza diagnostikována u téměř 1–3 % populace. V prevalenci není rozdíl mezi pohlavími, ale nástup nemoci bývá časnější u žen. Pacienti s časným nástupem nemoci se bohužel častěji setkají s postižením většího tělesného povrchu, častými relapsy a vyšší incidencí kapkovité formy psoriázy či postižení nehtů. U pacientů s pozdním nástupem nemoci je naopak častější palmoplantární pustulóza.

Co se týče definice onemocnění, zde existuje velká variabilita. Jedna definice, dle Molla a Wrightové, charakterizuje PsA jako zánětlivou artritidu asociovanou s psoriázou a obvykle séronegativní. Vzhledem k širokému spektru zde navíc vzniklo několik podskupin onemocnění. Sem patří:

  • oligoartikulární asymetrická artritida,
  • symetrická polyartritida,
  • artritida predominantně v oblasti distálních interfalangeálních (DIP) kloubů,
  • artritis mutilans,
  • axiální forma.
Z příznaků PsA jsou typické otoky, erytém, proteplení a zánět postižených kloubů, kromě toho nebývá výjimkou tenosynovitida, daktylitida nebo entezitida. A stejně jako u ostatních séronegativních spondyloartropatií se pacienti mohou setkat s konjunktivitidou, iritidou či uretritidou.

Diferenciálnědiagnosticky je potřeba odlišit revmatoidní artritidu, reaktivní artritidu, nespecifický střevní zánět a ankylozující spondylitidu. S psoriázou může rovněž koexistovat osteoartritida nebo septická artritida.

(pes)

Zdroj:

  1. I. Landells, Skin Therapy Letter. 2008; 13 (4): 4–8


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#