#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovení cíle léčby ankylozující spondylitidy a psoriatické artritidy

7. 3. 2014

Pracovní skupina složená z odborných lékařů a pacientů vypracovala definici cíle léčby pro ankylozující spondylitidu a psoriatickou artritidu, která dosud neexistovala. Záměrem vytvoření této definice vycházející z klinických důkazů bylo umožnit léčbu směřující ke konkrétnímu cíli, jejíž uplatňování u jiných chorob zlepšuje výsledky léčby. Za cíl léčby byla stanovena remise, tj. alternativně nízká aktivita choroby.

Rakouští autoři na základě systematického přehledu literatury a rozsáhlých diskuzí a hlasování došli k závěru, že stanovený cíl léčby by měl vycházet ze společného rozhodnutí lékaře a pacienta. Podle stavu pacienta by pak měly v určených intervalech probíhat pravidelné kontroly, v rámci kterých by měla být léčba směřována ke stanovenému cíli se zohledněním bezpečnosti a snášenlivosti. Kromě dosažení remise, alternativně nízké aktivity choroby, je podle autorů tohoto doporučení třeba věnovat pozornost mimokloubním a extramuskuloskeletálním aspektům a významným komorbiditám.

I když je úroveň důkazů z provedeného průzkumu literatury nízká, může vytyčení doporučeného terapeutického cíle pomoci dosáhnout lepších výsledků léčby ankylozující spondylitidy či psoriatické artritidy, podobně jako je tomu u diabetu nebo hypertenze.

(zza)

Zdroj: Smolen J. S., Braun J., Dougados M. Treating spondyloarthritis, including ankylosing spondylitis and psoriatic arthritis, to target: recommendations of an international task force. Ann Rheum Dis. 2014 Jan 1; 73 (1): 6–16; doi: 10.1136/annrheumdis-2013-203419. Epub 2013 Jun 8.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#