#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riziko osteoporotických zlomenin hrozí pacientům s revmatoidní artritidou i při snížení aktivity choroby

8. 12. 2014

Japonská studie s téměř 10 000 pacienty s revmatoidní artritidou (RA) ukázala, že zvýšené riziko mimovertebrálních zlomenin z důvodu osteoporózy přetrvává u těchto pacientů v průběhu 10 let i při snížení aktivity choroby.

Je známo, že RA je rizikovým faktorem osteoporózy. Cílem této prospektivní observační kohortové studie IORRA (Institute of Rheumatology Rheumatoid Arthritis) bylo posoudit změny incidence mimovertebrálních zlomenin během léčby RA v období 2001–2010 v souvislosti s vývojem léčby.

Zařazeno bylo postupně během celého období 9 987 pacientů. Údaje byly získávány dvakrát ročně prostřednictvím dotazníků, které pacienti vyplňovali samostatně. Incidence mimovertebrálních zlomenin uváděných pacienty byla standardizována na věk, pohlaví a aktivitu choroby vždy za dvouleté období.

Od roku 2001 do roku 2010 se zvýšil podíl pacientů s remisí choroby dle DAS28 (Disease Activity Score 28) ze 7,8 % na 39,7 %, užívání prednisolonu kleslo z 51,4 % na 41,3% a užívání bisfosfonátů zaznamenalo nárůst z 5,0 % na 23,4 %. Incidence mimovertebrálních zlomenin v roce 2001 činila 24,6/1 000 osoboroků a v roce 2010 dosáhla 35,5/1 000 osoboroků, navíc bez patrné změny po standardizaci. Výskyt zlomenin byl významně vyšší na podzim a v zimě.

Autoři došli k závěru, že léčba osteoporózy a prevence mimovertebrálních zlomenin u pacientů s RA je důležitá i při snížení aktivity choroby.

(zza)

Zdroj: Ochi K., Inoue E., Furuya T., et al. Ten-year incidences of self-reported non-vertebral fractures in Japanese patients with rheumatoid arthritis: discrepancy between disease activity control and the incidence of non-vertebral fracture. Osteoporos int. 2014 Oct 8. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#