#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Reparace kostních erozí u pacientů s RA léčených etanerceptem

27. 6. 2013

Dubnové online vydání časopisu Scandinavian Journal of Rheumatology přináší pozitivní zprávy pro pacienty s revmatoidní artritidou (RA), u kterých již byly detekovány kostní eroze. Studie španělských revmatologů totiž měla za cíl monitorovat u těchto pacientů reparační procesy kostních erozí pomocí magnetické rezonance (MRI) v průběhu terapie etanerceptem

Dubnové online vydání časopisu Scandinavian Journal of Rheumatology přináší pozitivní zprávy pro pacienty s revmatoidní artritidou (RA), u kterých již byly detekovány kostní eroze. Studie španělských revmatologů totiž měla za cíl monitorovat u těchto pacientů reparační procesy kostních erozí pomocí magnetické rezonance (MRI) v průběhu terapie etanerceptem.

Zmiňované studie se účastnilo 29 pacientů s RA (do té doby neléčených biologiky, se skóre DAS28 ≥ 3,2), u kterých byla zahájena kombinovaná terapie etanerceptem a chorobu modifikujícími antirevmaticky (DMARDs) a kteří na stejné terapii setrvali po dobu trvání studie (tj. po dobu jednoho roku). Při vstupu do studie a pak s odstupem jednoho roku bylo provedeno jak klinické, tak i laboratorní vyšetření a MRI ruky. MRI nálezy byly následně hodnoceny dvěma odborníky, a to za použití skórovacího systému RAMRIS (Rheumatoid Arthritis MRI Scoring System). Oba z hodnotitelů neznali chronologické pořadí MRI snímků, totožnost pacientů ani klinické či jiné zobrazovací údaje. Stejně tak bylo stanoveno skóre tendosynovitidy. Reparace kostních erozí byla definována jako skóre RAMRIS alespoň o bod nižší než to vstupní.

Průměrné skóre RAMRIS, zohledňující eroze, se ve sledované skupině nezměnilo, ale výskyt všech ostatní zánětlivých MRI lézí významně poklesl. U 19 pacientů zůstalo skóre RAMRIS pro eroze nezměněno i po roce sledování. U pěti pacientů se toto skóre po roce snížilo.

Na základě uvedených zjištění je tedy zjevné, že terapie etanerceptem v kombinaci s DMARD zastavila dle skóre RAMRIS progresi erozí u 82,8 % sledovaných pacientů s revmatoidní artritidou, přičemž k částečné reparaci kostních erozí došlo již po roce léčby.

(mik)

Zdroj: Lisbona M. et al. Repair of erosions in patients with rheumatoid arthritis treated with etanercept: magnetic resonance imaging findings after 1 year of follow-up. Scand J Rheumatol. Publikováno on-line 23. dubna 2013; doi:10.3109/03009742.2013.776104



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#