#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pravidelné cvičení, nejlépe v bazénu s teplejší vodou, je významným přínosem v léčbě ankylozující spondylitidy

15. 4. 2014

Čtyřtýdenní program cvičení pro pacienty s ankylozující spondylitidou (AS) vedl k významnému zmírnění bolesti a zvýšení pohyblivosti páteře a kvality života po 4 i po 12 týdnech.

Čtyřtýdenní program cvičení pro pacienty s ankylozující spondylitidou (AS) vedl k významnému zmírnění bolesti a zvýšení pohyblivosti páteře a kvality života po 4 i po 12 týdnech. Cvičení ve vodě (5× týdně v bazénu s teplotou vody 32–33 °C) bylo spojeno s lepšími výsledky než domácí cvičení. Toto zjištění přinesla turecká randomizovaná studie se 69 pacienty publikovaná v březnu 2013.

Cílem studie bylo porovnat účinnost cvičení ve vodě s domácím cvičením na pevné podložce v léčbě AS. Pacienti byli náhodně rozděleni buď k domácímu programu cvičení, který nejprve demonstroval fyzioterapeut a poté jej pacienti prováděli podle vytištěné příručky sami doma, nebo k vedenému cvičení v bazénu s teplejší vodou, které probíhalo 5× týdně po dobu 4 týdnů. U všech pacientů byla před zahájením programu cvičení a po 4 a 12 týdnech zjištěna míra bolesti, mobilita páteře, aktivita choroby, funkční hendikep a kvalita života. Výsledky byly vyjádřeny jako procento změny u každého parametru oproti vstupní hodnotě.

V obou skupinách bylo po 4 i po 12 týdnech zjištěno významné zlepšení všech parametrů: bolest na vizuální analogové stupnici (VAS), flexe a extenze bederní páteře, modifikovaný Schoberův test, expanze hrudníku, funkční index pro AS (BASFI), index BASMI, index aktivity choroby pro AS (BASDAI) a kvalita života dle dotazníku SF-36 (p < 0,05). Porovnání mezi skupinami ukázalo statisticky významně lepší výsledky ve skupině s programem cvičení v bazénu u následujících parametrů: bylo dosaženo většího zmírnění bolesti dle VAS, tělesné bolesti, zlepšení celkového zdraví, vitality, sociálního fungování, zmírnění emočních problémů a zlepšení celkového duševního zdraví v rámci SF-36 (p < 0,001).

Autoři došli k závěru, že pravidelné cvičení v teplejší vodě může u pacientů s AS vést k většímu zmírnění bolesti a zvýšení kvality života než domácí cvičení na tvrdé podložce. Oba programy cvičení ovšem znamenaly pro pacienty významný přínos v rámci léčby AS.

(zza)

Zdroj: Dundar U., Solak O., Toktas H., et al. Effect of aquatic exercise on ankylosing spondylitis: a randomized controlled trial. Rheumatol Int. 2014 Mar 14. [Epub ahead of print]; doi: 10.1007/s00296-014-2980-8



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#