#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacienti s aktivními projevy revmatoidní artritidy mají častější výskyt vulnerabilních karotických plátů

12. 3. 2013

Karotické pláty (CP) jsou prediktivními proměnnými rizika akutního koronárního syndromu u pacientů s revmatoidní artritidou (RA). Zdá se, že aterosklerotické pláty u těchto pacientů jsou častější než u kontrol a méně stabilní.

Karotické pláty (CP) jsou prediktivními proměnnými rizika akutního koronárního syndromu u pacientů s revmatoidní artritidou (RA). Zdá se, že aterosklerotické pláty u těchto pacientů jsou častější než u kontrol a méně stabilní.

Lékaři z Osla se zaměřili na vulnerabilitu CP u pacientů s RA ve srovnání s kontrolní skupinou. Základem vyšetření bylo vyšetření karotických arterií pomocí ultrazvuku. Echolucence plátů byla hodnocena pomocí techniky GSM (Gray-Scale Median). Nižší hodnoty GSM indikovaly vyšší vulnerabilitu plátů. Vyšetření bylo provedeno u 152 pacientů s RA a 89 kontrol. Charakteristiky plátů byly porovnány u pacientů s aktivní formou RA a pacienty v remisi RA, dále byli mezi sebou porovnáni jedinci s RA a kontroly. Analýzy pak byly přizpůsobeny i možným zavádějícím proměnným, jako pohlaví, věk, krevní tlak či anamnéza kouření.

Obecně byly u pacientů trpících RA nalezeny karotické pláty (medián 2, rozmezí 0–4) častěji než u kontrol (medián 1, rozmezí 0–3), což se ukázalo být po přizpůsobení na věk a pohlaví statisticky významné (p < 0,001). Pacienti s aktivními projevy RA ve srovnání s pacienty v remisi onemocnění měli nižší medián hodnoty GSM i minimální GSM a větší rozsah karotických plátů, a byli tedy ve větším riziku cerebrovaskulárních příhod a koronárního syndromu.

Studie ukázala, že zaměření se na toto poměrně jednoduché vyšetření u pacientů s RA, zejména s aktivní formou nemoci, je smysluplné. Pacienti s RA mají obecně více karotických plátů než kontroly. Pacienti s dosaženou remisí RA (dle Clinical Disease Activity Index) a kontroly pak mají karotické pláty stabilnější než pacienti s aktivním onemocněním. Lze tedy říci, že stabilizace revmatoidního onemocnění může přispět i ke stabilizaci plátu v karotidě a potažmo koronárních cévách.

(eza)

Zdroj: Semb A. G. et al. Carotid Plaque Characteristics and Disease Activity in Rheumatoid Arthritis. J Rheumatol – publikováno online 15. ledna 2013; doi: 10.3899/jrheum.120621



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#