#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová kritéria pro diagnostiku Sjögrenova syndromu

1. 6. 2012

Autoři navrhli nová klasifikační kritéria Sjögrenova syndromu (SS), která jsou potřebná s ohledem na vývoj látek biologické povahy sloužících jako potenciální léčiva a na jejich přidružené komorbidity.

Autoři navrhli nová klasifikační kritéria Sjögrenova syndromu (SS), která jsou potřebná s ohledem na vývoj látek biologické povahy sloužících jako potenciální léčiva a na jejich přidružené komorbidity. Tato kritéria jsou zacílena na osoby se symptomy připomínajícími SS. Předběžná hodnoticí kritéria zahrnují srovnání s klasifikací vyplývající z konsenzu americko-evropské pracovní skupiny (AECG), dále z tzv. "zlatého standardu" založeného na modelu získaného z analýzy latentních tříd (latent class analysis, LCA), kdy byla hodnocena data z celé řady diagnostických testů. Stejně tak bylo provedeno srovnání s případy a kontrolami, které byly použity k vývoji nových kritérií.

Výsledky validace svědčí pro vysokou míru senzitivity a specificity těchto kritérií. Potvrzení případu SS vyžaduje splnění alespoň 2 ze 3 následujících kritérií: 1) pozitivita antiSSA a/nebo antiSSB v séru nebo pozitivní revmatoidní faktor a titr ANA protilátek > 1:320; 2) oční skóre (occular staining score) > 3 nebo 3) přítomnost fokální lymfocytární sialoadenitidy s FOCUS skóre > 1/4 mm2 v bioptických vzorcích drobné slinné žlázy. Pozorovaná shoda mezi AECG kritérii byla vysoká, pokud byly použity objektivní testy. Nicméně AECG klasifikace připouštějící při diagnostice náhradu symptomu za výsledky objektivních testů se moc neshoduje s navrhovanými kritérii a LCA odvozenou klasifikací.

Tato klasifikační kritéria, vytvořená z dat získaných pomocí standardizovaných měření, se opírají o objektivní testy. Ověření této klasifikace svědčí pro vylepšenou verzi oproti stávající alternativě, což je dělá více vhodnými pro použití v situacích, kdy může vést chybná klasifikace k určitým zdravotním rizikům.

(mik)

Zdroj: Shiboski S. C. et al. American College of Rheumatology classification criteria for Sjögren’s syndrome: a data-driven, expert consensus approach in the Sjögren’s International Collaborative Clinical Alliance Cohort. Arthritis Care Res (Hoboken). 2012 Apr; 64 (4): 475–87.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#