#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti screeningu příznaků revmatoidní artritidy zdravotníky první linie

26. 8. 2012

Muskuloskeletární test GALS je vyšetření užívané lékaři a zdravotníky k detekci lokomotorických abnormalit a funkčního postižení. Vztahuje se k vyšetření chůze, horních končetin, dolních končetin a páteře. Kanadští lékaři z Hamiltonu hodnotili senzitivitu a specificitu tohoto vyšetření pro screening příznaků revmatoidní artritidy (RA).

Muskuloskeletární test GALS je vyšetření užívané lékaři a zdravotníky k detekci lokomotorických abnormalit a funkčního postižení. Vztahuje se k vyšetření chůze, horních končetin, dolních končetin a páteře. Kanadští lékaři z Hamiltonu hodnotili senzitivitu a specificitu tohoto vyšetření pro screening příznaků revmatoidní artritidy (RA). Tento screening by měl probíhat v rukou rodinných lékařů a kvalifikovaných sester.

V první fázi byli zdravotníci, zahrnující 2 revmatology, 3 rodinné lékaře a 3 kvalifikované zdravotní sestry, trénovaní v provádění zkoušky GALS. Trénink probíhal formou instruktážního DVD a účastí na tréninkovém setkání. Týden po tréninku provedli zdravotníci vyšetření GALS u 20 jedinců s revmatoidní artritidou a u 21 bez tohoto onemocnění. Každého účastníka vyšetřili 4 zdravotníci. Úkolem zdravotníků bylo mimo jiné zaznamenat, zda jsou pozorované symptomy potenciálně v souladu s diagnózou RA. Zdravotníci nevěděli, že polovina vyšetřovaných jedinců trpí RA. Stanovena byla senzitivita a specificita testu.

U 3 rodinných lékařů byla senzitivita testu 60–100 % a specificita 70–82 %. U 3 kvalifikovaných sester byla senzitivita 60–90 % a specificita 73–100 %.

Z této studie, která následovala krátce po tréninku, vyplynulo, že rodinní lékaři a kvalifikované sestry jsou schopni užívat vyšetření GALS jako screeningový nástroj pro příznaky revmatoidní artritidy. Tedy nalézt ty jedince s pozitivními výsledky, kteří by měli být dále vyšetřeni revmatologem.

(eza)

Zdroj: Beattie K. A., Nacintyre N. J., Cividino A. The GALS musculoskeletal exam can be used by family physicians and nurse practitioners to screen for signs and symptoms of rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res (Hoboken). Publikováno online 23. května 2012; doi: 10.1002/acr.21740. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#